• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Med kreativitet i köket minskas matsvinnet på förskolan
Kollage med blomkål, babba-bröd och grönsaker som mixas
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Med kreativitet i köket minskas matsvinnet på förskolan

Förskola • Västra Götalands län

I köket på Kvarnbäckens förskola används fantasin för att arbeta klimatsmart och minska både kökssvinn och serveringssvinn. Arbetet uppskattas av barn och pedagoger som gärna är delaktiga i det klimatsmarta tänket.

Vårt mål

Att arbeta klimatsmart och minska matsvinnet i alla led från kökssvinn till tallrikssvinn.

Så gjorde vi

Vi ser det som en utmaning att ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna och det som blir kvar efter servering, för att inte behöva kasta mat. I köket får man vara kreativ och det blir naturligt att samverka med barn och pedagoger för att på ett roligt och fantasifullt sätt skapa nytt av det som annars skulle ha slängts. Här är några exempel på hur vi arbetar för att minska svinnet:

  • Tar tillvara det som annars skulle slängts av frukten. Det som blir över från delad frukt till fruktstunden kokas upp och används sedan som bas till fruktsoppor och krämer. Då har vi en bas som är naturligt söt istället för sockrade alternativ.
  • Tar vara på hela vitkålshuvudet, även delar som ofta slängs. De yttersta bladen blir knapriga chips och stocken tärnas ner i rotmos eller rivs och används i bröd.
  • Bakar bröd på överbliven gröt. Också överbliven soppa kan bli en bas i ett brödbak.
  • Överblivet bröd blir krutonger.
Plåt med skal från palsternacka

Skalet av palsternacka kan bli knapriga chips.

  • Skal från tvättad frukt, grönsaker och rotsaker rostas och blir chips.
  • Skaft från persilja och andra örter läggs i olja och blir örtolja.
  • Lätt sockrad chokladmjölk serveras en gång per månad. Blir det något över så används det som grund för bruna ”Babba-bröd”, som är mycket uppskattade av barnen.
  • Det går också att göra overnight-oats av överbliven chokladmjölk, som serveras med till exempel bär och rostade pumpafrön.
Vitkål

Ett annat klimatsmart tips är att när det inte finns svensk gurka att köpa, så uppskattar barnen istället skivad kålrabbi på smörgåsen. Den är knaprig och god.

Vi skickar mindre mat ut till avdelningarna, de får istället hämta mer om det behövs. Vi låter också en serveringsskål vara övertäckt. Om den inte tas fram på borden så kyls den ner i köket och tas omhand.

Samarbeten

Det är en förskola med fyra avdelningar, där köket ligger i mitten och barnen äter på avdelningarna. Barnen är nyfikna och kommer gärna till köket och vill vara delaktiga. Pedagogerna är intresserade av att samverka i matfrågorna.

Resultat

Matsvinnet har minskat. Genom regelbundna svinnmätningar, som gör att vi blivit medvetna om hur mycket barnen äter och hur mycket som slängs, har vi ytterligare vässat vårt arbete med att minska svinnet.

Våra tankar framåt

Fortsätta arbeta för att ytterligare minska matsvinn och hitta fler kreativa lösningar för att inte behöva slänga mat.

Läs mer

Följ gärna kostenheten på Instagram: @kostenheten_karlsborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenheten, Karlsborgs kommun

Carina Andersson, Förskolan Kvarnbäcken

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter