Förskola • Västra Götalands län
I köket på Kvarnbäckens förskola används fantasin för att arbeta klimatsmart och minska både kökssvinn och serveringssvinn. Arbetet uppskattas av barn och pedagoger som gärna är delaktiga i det klimatsmarta tänket.
Att arbeta klimatsmart och minska matsvinnet i alla led från kökssvinn till tallrikssvinn.
Vi ser det som en utmaning att ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna och det som blir kvar efter servering, för att inte behöva kasta mat. I köket får man vara kreativ och det blir naturligt att samverka med barn och pedagoger för att på ett roligt och fantasifullt sätt skapa nytt av det som annars skulle ha slängts. Här är några exempel på hur vi arbetar för att minska svinnet:
Ett annat klimatsmart tips är att när det inte finns svensk gurka att köpa, så uppskattar barnen istället skivad kålrabbi på smörgåsen. Den är knaprig och god.
Vi skickar mindre mat ut till avdelningarna, de får istället hämta mer om det behövs. Vi låter också en serveringsskål vara övertäckt. Om den inte tas fram på borden så kyls den ner i köket och tas omhand.
Det är en förskola med fyra avdelningar, där köket ligger i mitten och barnen äter på avdelningarna. Barnen är nyfikna och kommer gärna till köket och vill vara delaktiga. Pedagogerna är intresserade av att samverka i matfrågorna.
Matsvinnet har minskat. Genom regelbundna svinnmätningar, som gör att vi blivit medvetna om hur mycket barnen äter och hur mycket som slängs, har vi ytterligare vässat vårt arbete med att minska svinnet.
Fortsätta arbeta för att ytterligare minska matsvinn och hitta fler kreativa lösningar för att inte behöva slänga mat.
Följ gärna kostenheten på Instagram: @kostenheten_karlsborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kostenheten, Karlsborgs kommun
Carina Andersson, Förskolan Kvarnbäcken
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.