• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Pedagog äter lunch med elever.
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Måltidsmiljön

Mer mat i magen med gratis pedagogisk lunch

Grundskola • Östergötlands län

Fler vuxna i matsalen bidrar till lugn och ro, vilket gör att eleverna äter bättre och att matsvinnet minskar. Lugnet smittar även av sig till resten av skoldagen.

Vårt mål

Att få en lugnare atmosfär i matsalen och att barnen skulle äta mer och slänga mindre. Med mer mat i magen skapas förutsättningar för bättre prestation i skolan och en lugnare lärmiljö. Mindre matsvinn följer på köpet.

Så gjorde vi

På en F-6 skola testade vi att låta fler vuxna äta gratis pedagogisk lunch tillsammans med barnen, under förutsättning att de vuxna också arbetade för en rimlig ljudnivå, att få elever att våga smaka mer, ett gott bordsskick och allmän trivsel.

Samarbeten

Skolan (pedagogerna och rektor) samt barn- och utbildningsnämnden.

Resultat

Det var inga problem att få skolan att hänga på. Alla pedagoger som vill får nu äta gratis pedagogisk lunch. (Tidigare betalade pedagoger 25 kronor när de åt pedagogisk lunch. Det fanns också begränsningar i hur många vuxna som fick äta).

Mätningar visar att mer mat hamnar i magen på eleverna, tack vare en lugnare miljö i matsalen. Nu pratas det mer om mat rent allmänt i skolan. Det finns en större nyfikenhet kring mat och måltider. Även resten av skoldagen har generellt blivit lugnare.

Utmaningar

Budgeten. Tidigare var de pedagogiska luncherna en intäkt, så kostenheten måste hantera de minskade intäkterna.

Det visade utvärderingen

Vi har gjort svinnmätningar, eller mat i magen-mätningar, där vi ser att eleverna äter bättre när det finns fler vuxna i matsalen och det blir mer lugn och ro. Försöket med gratis pedagogisk lunch kommer nu att utökas till ytterligare en skola.

Läs mer

Vi finns på Instagram: @matglädje.kostenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skola i Söderköping prisas för måltidsprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - inslag hos SVT Öst.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenheten Söderköpings kommun

Eva-Lott Blixt, kostchef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Odling av mikrogrönt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Odling i skolrestaurangen får elever att äta mer grönt

    Nu skördas mikrogrönt i skolrestaurangen, för att öka intresset för grönsaker – och för att elever ska få i sig fler nyttigheter.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-11-20

    Med kreativitet i köket minskas matsvinnet på förskolan

    I köket på Kvarnbäckens förskola används fantasin för att arbeta klimatsmart och minska både kökssvinn och serveringssvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-11-16

    Kockfritids – ett roligt sätt att lära om hälsosamma matvanor

    Med matlagning och gårdsbesök blev kockfritids en uppskattad aktivitet. Kök och skola har också hittat nya vägar till samarbete.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Erfarenhetsbanken
  • Studio MATtanken
  • Offentliga måltidens dag
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Om MATtanken
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram