Äldreomsorg • Skåne län
I sin nya roll har kostspecialisten tagit fram en handbok som ska ge omsorgspersonalen konkret vägledning i arbetet för bättre nutrition hos de äldre. Kostspecialisten ska också bidra till ökad samverkan mellan de olika verksamheterna; måltid och omsorg.
Det övergripande syftet är att förbättra nutritionen hos de äldre, men också att skapa mer guldkant och att förbättra samarbetet över förvaltningsgränserna; omsorg- och måltidsverksamhet.
Nutritionshandboken ska vara ett hjälpmedel för personalen inom omsorgen. Den bygger på utbildningar som hålls av kostspecialisten.
En ny tjänst, kostspecialist, fungerar som länk mellan måltidsverksamhet och omsorgsverksamhet. Tjänsten är finansierad av statsbidrag. Starten blev att kartlägga undernäring hos äldre inom särskilt boende i kommunen. Under det arbetet upptäcktes att det behövs ökade kunskaper inom nutrition samt att det saknas rutiner att arbeta efter. Det är lätt att arbetet blir i stuprör, vilket försvårar kommunikation mellan verksamheterna.
Vi tog fram ett utbildningsprogram och en nutritionshandbok för personalen inom omsorgen. Utifrån handboken får personalen diskutera i smågrupper och konkretisera innehållet för det sammanhang de jobbar i. Det är viktigt med dokumentation, att det finns något att gå tillbaka till, i synnerhet i tider när många vikarier finns i verksamheterna.
Vi har arbetat för att nutritionshandboken och övrig kommunikation kring måltiderna ska bli en värdehöjare av maten, att det känns proffsigt och kan bidra till att skapa attraktivitet för jobb inom omsorgen. Kostspecialisten kan i sin roll bidra till att värdet på måltiden höjs, bland annat genom genomtänkt kommunikation.
När nutritionshandboken togs fram har MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska), andra sjuksköterskor samt representanter från boenden och verksamheter fått komma med synpunkter.
Nu finns en nutritionshandbok på plats. Utifrån den kommer vi att skapa rutiner, specifikt anpassade för de olika grupperna för att ringa in undernäringsproblematiken.
Handboken tar bland annat upp:
Nutritionshandboken kommer att finnas i olika versioner anpassade för olika verksamheter. Versionerna för LSS, socialpsykiatrin och hemvården är under arbete.
Att tjänsten för kostspecialisten finns på socialförvaltningen, med stöd från ledningen, gör att det blir lätt att komma ut i verksamheterna och jobba med implementering.
Att hitta rutiner som fungerar i vardagen. Att det inte blir för ambitiöst, exempelvis med arbetade mellanmål med många ingredienser, som blir för komplicerade att göra i en tidspressad vardag.
Vi tittar på hur nutritionshandboken och rutiner kan bli så lättillgängliga som möjligt. Framöver kommer vi också att ta fram en mellanmålshandbok med recept.
Vi planerar att utse kostombud på avdelningarna, som blir extra viktiga för samarbetet över förvaltningsgränserna.
Magnus Ekelund, kostspecialist
Socialförvaltningen i Klippans kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.