Äldreomsorg • Västra Götalands län
Ett samverkansprojekt mellan måltidspersonal och omsorgspersonal ska resultera i ökad kvalitet i måltiderna till de äldre samt förbättrad nutrition. Ett konkret resultat av denna samverkan är den receptbok med aptitretare som tagits fram.
Målet är att höja kvaliteten på måltiderna till omsorgen och förbättra nutritionen hos de äldre. Ett annat syfte är att utveckla samarbetet mellan enheterna måltid och omsorg.
Vi startade ett tvåårigt samverkansprojekt mellan omsorgens- och kökens personal. Vi är nu halvvägs på denna resa. Som avstamp för projektet genomfördes en workshop. Under projekttiden har vi haft gemensamma träffar, studiebesök och avstämningar på apt-möten.
I projektet har vi tagit fram olika utvecklingspunkter att arbeta med. Exempelvis en ”happening” per månad, mer mat lagad från grunden, kaksmet till avdelningarna för att baka kaka på plats, färdiga spritspåsar med spreads som kan spritsas direkt på ett bröd och dekoreras.
En annan nyhet är att kökspersonalen kommer ut till avdelningarna i början av veckan och presenterar veckans meny. Då kan de också få återkoppling på hur till exempel hur helgens meny har fungerat. Detta är ett sätt att främja konstruktiv feedback och öka kontakten mellan enheterna. Tillagningskök finns på respektive särskilt boende.
Under projektets gång har köks- och omsorgspersonal tillsammans tagit fram en recept- och inspirationsbok med ”aptitretare”. Förutom att receptboken ska bidra till att förbättra de äldres nutrition kan den också bidra till att minska matsvinnet på avdelningarna. Mat som blir över kan tas omhand och bli något nytt, som en aptitretare. Istället för att skicka tillbaka matsvinn till köket kan det bli ett nyttigt mellanmål.
Enheterna har arbetat tillsammans och projektet är förankrat hos enhetscheferna, så att alla är med i arbetet. Under framtagandet av aptitretarboken har vi också haft ett samarbete med en matvarubutik och tagit hand om matsvinn.
Projektet har varit i gång i cirka ett år. Vi har tagit fram en inspirerande bok med recept på aptitretare. I och med projektet har vi ett ökat samarbete och dialog över enhetsgränserna, ett utvecklingsarbete som fortsätter.
Att få med alla på tåget och alla yrkesgrupper är mottagliga för förändring.
Vi kommer jobba vidare för att utveckla arbetet i projektet samt utvärdera tillsammans.
Mats Andersson, måltidsutvecklare
Sotenäs kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.