Äldreomsorg • Skåne län
Ett politiskt beslut att motverka undernäring hos äldre har lett till att seniorer nu kommer och äter lunch i kommunens skolrestauranger.
Det började med ett uppdrag från nämnden år 2020, att förvaltningen ska arbeta för att förbättra måltidssituationen för äldre i ordinärt boende. Inom uppdraget gör vi olika insatser och vi ska nå ut till alla seniorer. Att erbjuda seniorer att komma och äta i en skolrestaurang är en del i detta uppdrag.
Lunds kommun består av 16 geografiska hemvårdsområden i kommunens regi varav fyra områden (byarna) ligger utanför Lunds tätort. Vi startade med att i en av byarna, Genarp, erbjuda seniorer att komma till en skolrestaurang och äta lunch. Senare har vi utökat denna service till Dalby, så att man även där kan äta på en skola, och på en annan skola går det att hämta mat i matlåda. Vi har även startat på en skola i Lunds tätort.
Alla personer som är 65+ är välkomna att ta del av erbjudandet. De äldre anmäler sig i förväg och kommer till skolrestaurangen efter att eleverna tagit sin mat. Seniorerna äter från samma meny som eleverna och har även möjlighet att få kaffe på maten. De betalar 67 kronor per måltid.
Inom vård- och omsorgsförvaltningen samarbetar vi med barn- och skolförvaltningen inklusive rektor på berörd skola. Vi samarbetar också med serviceförvaltningen som sköter driften av köken och skolrestaurangerna. Vi har regelbundna samverkansmöten.
Seniorerna som testat det här är väldigt nöjda. Vi har vårt uppdrag och vi har kontinuerliga avstämningar med nämnden. Detta är ett sätt att nå målet att motverka undernäring hos äldre, men vi arbetar också med exempelvis dygnskassen och ett samarbete med det privata näringslivet, där de äldre kan få komma efter den vanliga lunchrushen.
Det finns inte något uttalat mål att äldre och elever ska få utbyte av varandra, men många seniorer kommer till skolrestauragen före utsatt tid vilket leder till naturliga möten mellan äldre och unga.
Vård- och omsorgsförvaltningen väljer ut skolorna, tillsammans med serviceförvaltningen, utifrån geografi, utrymme i skolrestaurangen och möjlighet för de äldre att ta sig dit. På många håll är det trångt i skolrestaurangerna, vilket gör det svårt att också rymma seniora matgäster. Ibland är det en liten utmaning att få med rektorerna.
Betalsystemet kan också vara en utmaning. Alla äldre har inte swish och kontanter är inget alternativ. Pensionärerna betalar via faktura månadsvis.
Vi försöker nå ut med information till fler seniorer, men det är ibland svårt. De äldre vill gärna komma till skolrestaurangen med någon de känner sedan tidigare. Vi kan behöva hitta bättre sätt att ta emot dem, så att alla känner sig välkomna och väljer att komma till skolrestaurangen. En tanke är att personal från hemvården kan vara där, ta emot och introducera de äldre på rätt sätt.
Vi ser att vi kan nyttja resursen skolkök och matsalar på ett mer optimalt sätt genom att äldre också erbjuds att äta där. Vi samverkar med barn- och skolförvaltningen samt serviceförvaltningen för att se hur vi kan sprida konceptet och hitta fler skolor som är lämpliga. Skolrestaurangen måste ha plats för de äldre, lokalen får inte vara för liten redan när endast skolelever äter där.
Det är viktigt att kunna erbjuda seniorer i alla geografiska områden av Lunds kommun möjligheten att köpa mat i en skolrestaurang. Att öppna fler skolrestauranger för våra äldre blir ett komplement eller ersätter några av de befintliga seniorrestaurangerna. De träffpunkter som finns sedan tidigare kommer att finnas kvar.
Så arbetar Lunds kommun med dygnsmatkasse till de mest sköra äldre.
Charlotta Richardson, vård- och omsorgsförvaltningen
Lunds kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.