Verksamhetsövergripande • Skåne län
En valbar kurs på Malmö universitet ger blivande pedagoger goda förutsättningar att inkludera skolmåltiden i undervisningen.
Sedan några år tillbaka samarbetar Malmö stads måltidsverksamhet med Malmö universitets lärarutbildning. Målet med samarbetet var att få till ett perspektivskifte, att börja se skolmåltiden som en naturlig del av skoldagen. Ett steg i den riktningen är att redan på lärarutbildningen ge de blivande pedagogerna kunskaper och förutsättningar att använda måltiden som pedagogiskt verktyg.
2017 tog måltidsverksamheten kontakt med Malmö universitet för att undersöka möjligheterna till samverkan kring utbildningen av lärare. Bara några månader senare drog man igång och sedan dess finns en fördjupningskurs inom lärarutbildningen F-3. Föreläsningar blandas med studiebesök och grupparbeten. Föreläsningarna håller måltidsverksamheten i, tillsammans med miljöförvaltningen. Fokus ligger på hållbarhet och hälsa. Perspektivet är globalt till att börja med, utifrån Agenda 2030, för att sedan via livsmedelsstrategin och skollagen tratta ner till den enskilda måltiden. Man vill också visa på hela kedjan från jord till bord.
Malmö universitet, lärarutbildningen.
Den valbara kursen har funnits i flera år nu och är populär. Lärarstudenterna uppskattar att kursen både ger teoretiska kunskaper och praktiska tips, samt inspiration till hur man som färdig lärare kan arbeta med skolmåltiden i undervisningen.
Serviceförvaltningen, Malmö stads måltidsorganisation
Eddie Grahn, koststrateg
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post