• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Föräldramöte, stolsrad med föräldrar

Foto: Unsplash

Delaktighet

Skolmåltiden tar plats på föräldramöten i högstadiet

Grundskola • Östergötlands län

Sedan 2017 finns skolmåltiden som ett självklart inslag när en högstadieskola har föräldramöte, i starten av årskurs 7. På mötet blir vårdnadshavarna bjudna på en skollunch, får träffa personalen inom måltidsverksamheten och får mer kunskap om hur skolmåltiderna planeras.

Vårt mål

Ge vårdnadshavare en större förståelse för skolmåltiderna och öka deras kunskap om den lunch som serveras till deras barn, varje dag i skolan.

Så gjorde vi

Sedan 2017 är vi varje höst med på föräldramöten för vårdnadshavare med barn som börjar i årskurs 7. Det var från början ett initiativ av rektorn som ville att föräldrarna skulle få smaka på skolmaten. Vi ville dock inte ”bara” servera mat, utan också ta tillfället i akt att berätta om hur vi arbetar inom måltidsverksamheten, hur vi tänker kring maten samt presentera medarbetarna i köket.

Maten som serveras under föräldramötet är representativ för en vanlig skoldag. Det finns alltid två alternativ att välja mellan där minst en maträtt är vegetarisk, ett stort salladsbord och hembakat bröd. När vårdnadshavarna har hört presentationen om måltidsverksamheten och ätit en skolmåltid, får de också möjlighet att ställa frågor.

Kyckling med rödlök, tomater och persilja på

Tanken med att ha denna satsning just i årskurs 7 är att fler/alla elever ska stanna kvar på skolan och äta måltiden som skolan erbjuder. I högstadiet blir eleverna ofta mer rörliga, de får en större frihet och det är då också möjligt för dem att lämna skolan under lunchen. Det kan leda till att de kanske köper mindre hälsosamma lunchalternativ på stan. Detta vill vi försöka motverka genom att visa upp skolmåltiderna på det här sättet och ge föräldrarna ordentlig information.

Två kockar i ett storkök, vagnar med hamburgare

Samarbeten

Det är ett bra samarbete med rektor och skola, när vi deltar på föräldramöten blir maten en naturlig del i skoldagens helhet.

Resultat

Föräldrarna är mer positiva till skolmåltiden när de lämnar föräldramötet. Ofta får vi höra att maten är bra och att de är imponerade över utbudet. Vi hoppas att föräldrar som har mer kunskap kan bemöta sina barn bättre när det uppstår diskussioner hemma om skolmåltiderna. Personalen i köket får en bättre relation till lärare och rektor tack vare medverkan vid föräldramötena.

Utmaningar

På den skola där vi har hållit på med detta sedan 2017 rullar arbetet på, men en utmaning är att få konceptet att sprida sig till de andra högstadieskolorna. Någon mer skola har hängt på men det är svårt att nå alla rektorer för att sälja in konceptet.

I början upplevde vi att det fanns en fientlig inställning från föräldrarna gentemot maten i skolan, men genom åren har kritiken minskat. Det är bra att föräldrarna ges denna möjlighet till mer kunskap och insikt om hur skolmåltiderna ser ut och fungerar. När de har smakat på maten kan de ofta inte förstå varför barnen ibland är kritiska.

Våra tankar framåt

Vi vill försöka nå fler skolor/rektorer. Vi vill också satsa mer på att också informera eleverna och låta eleverna få samma information som föräldrarna.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsverksamheten, Motala kommun

Robert Ringman, enhetschef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    2023-11-29

    Smakafton bygger relationer till unga matgäster

    När kockar och elever möts på fritidsgården skapas nya möjligheter till dialog kring mat, samtidigt som ungdomarna ges mer inflytande.

  • Odling av mikrogrönt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Odling i skolrestaurangen får elever att äta mer grönt

    Nu skördas mikrogrönt i skolrestaurangen, för att öka intresset för grönsaker – och för att elever ska få i sig fler nyttigheter.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-11-16

    Kockfritids – ett roligt sätt att lära om hälsosamma matvanor

    Med matlagning och gårdsbesök blev kockfritids en uppskattad aktivitet. Kök och skola har också hittat nya vägar till samarbete.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Erfarenhetsbanken
  • Studio MATtanken
  • Offentliga måltidens dag
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Om MATtanken
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram