• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Smakskedar gör det enkelt att våga prova nya rätter
Skedar för provsmakning samt använda smakskedar
Delaktighet
Måltidsmiljön

Smakskedar gör det enkelt att våga prova nya rätter

Grundskola • Västerbottens län

Möjligheten att provsmaka gör att fler elever äter mat som de inte har provat förut. Det bidrar också till minskat svinn.

Vårt mål

Att alla elever ska äta skolmat och få den näring de behöver under skoldagen. Vi vill också inspirera till goda kostvanor.

Så gjorde vi

Vid alla måltider ställer kökspersonalen fram en burk med provsmakningsskedar i varje serveringslinje. De elever som har behov av att smaka på maten, innan de tar för sig av den, kan därmed ta en sked av maten i serveringslinjen, smaka och sedan slänga skeden i en diskhink. Det är ett enkelt sätt för oss att erbjuda elever som annars inte vågar ta för sig av maten en liten smakportion, som i sin tur kan öppna för att våga testa mer.

Samarbeten

I Umeå kommun deltar tio skolor i EU-projektet SchoolFood4Change, som handlar om att skapa mer hållbara skolmåltider och matsystem som främjar både miljön och hälsan. Som en del i detta arbetar skolorna med metoden "Hela skolan för hållbar mat". Smakskedarna är ett initiativ från vår skola och en del av hela vårt arbete för mer hållbara skolmåltider.

Skedar för provsmakning i en glasburk och använda smakskedar i en metallburk

Resultat

Innan denna satsning kunde eleverna skippa nya rätter, eller rätter som de var skeptiska till. I dag – efter införandet av smakskeden – ger det ofta ett bra resultat när eleverna vågar smaka och sedan lägger upp en portion på tallriken.

Utöver att ge eleverna ett verktyg för att våga prova mer mat och få mer hållbara kostvanor, kan detta även vara ett sätt att undvika matsvinn i skolrestaurangen.

Det visade utvärderingen

Vår skola har i dag störst andel elever som äter av skolmaten i Umeå kommun. Detta visar att de initiativ som vi gjort har gett resultat. Smakskedarna är en lyckad insats som uppskattas.

Våra tankar framåt

Vi vill fortsätta med och följa upp de insatser som görs i dag, och ser även fram emot att utvecklas vidare i vårt arbete.

Vi som lämnat erfarenheten

Norra Ålidhemsskolan, Umeå kommun

Jonathan Nyberg, skolkockschef

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter