• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Stort intresse för skräddarsydd utbildning
Händer som knådar en bröddeg.
Kompetens

Stort intresse för skräddarsydd utbildning

Verksamhetsövergripande • Östergötlands län

Det behövs fler kockar och färre ekonomibiträden i kommunen. En skräddarsydd utbildning skapar möjlighet till omställning och många ekonomibiträden har nappat.

Vårt mål

Bristen på kockar märks inom både offentlig och privat sektor. Samtidigt som behoven av utbildade kockar ökar har gymnasieskolornas restaurang- och livsmedelsprogram allt färre sökande. I Norrköpings kommun finns ett ökat behov av kockar medan behovet av ekonomibiträden minskar. Målet är att utbilda tillsvidareanställda ekonomibiträden till kockar.

Så gjorde vi

Vi sökte medel ur Norrköping kommuns kompetensutvecklingsfond och omställningsfond.

Tillsammans med restaurangskolan skrev vi en utbildningsplan. Utbildningen är skräddarsydd för vårt behov till "Norrköpingskock”. Utbildningen består av teori och metodmatlagning på skolan, samt praktik i kostenhetens kök.

Person som bakar frallor.

Samarbeten

Vi samarbetar med kommunens restaurangskola som bedriver utbildningen.

Resultat

Eleverna som går är mycket nöjda, de utvecklas och får med sig ny kunskap. De blir färdiga vecka 14 2023.

Våra tankar framåt

Vi kommer att ansöka om en ny utbildningsomgång till hösten 2023.

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenheten, Norrköpings kommun

Ingrid Kalm, verksamhetschef

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-06

    Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

    På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten på avdelningarna och de äldre kan smaka av och komma med kryddningstips.

  • Elever får mat serverad från en foodtruck.
    Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-06

    Food truck introducerar närproducerade råvaror

    En annorlunda och spännande måltidsupplevelse lockar elever att våga testa nya, mer hållbara råvaror och maträtter.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter