• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Karljohan-svamp.
Kompetens
Upphandling och inköp

Svinn från lokal matförädling ger nya ingredienser till offentliga kök

Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg • Södermanlands län

Karljohansvamp-färs och basilikapuré, som är restprodukter från granngårdens matförädling, blir nya smaker i goda rätter till skola och äldreomsorg – och minskar matsvinnet i Flens kommun.

Vårt mål

Flens Kommun har som mål att minska svinn. Både internt men också i samverkan med näringslivet.

Så gjorde vi

Vårt produktionskök ligger "vägg-i-vägg" med en gård och deras kök/butik. Gården kontaktade mig och frågade om Måltidsservice ville ha basilikapuré som blivit över vid deras oljeproduktion. Det samtalet mynnade ut i att vi kom fram till att det finns en hel del restprodukter från produktionen som Måltidsservice kan köpa, bland annat Karljohansvamp-färs som är grunden i deras Karljohan-olja.

Samarbeten

Högtorp Gård.

Resultat

Karljohansvamp-färsen används i bland annat våra egna vårrullar, fritters, biffar och liknande som vi gör till skola/förskola. Den används också i till exempel svampsås till äldreomsorgen. Basilikapuré använder vi till en massa olika saker, som smaksättning, precis som vilken färsk/fryst basilika som helst. Av Karljohansvampen bakade vi även ett knäckebröd/flatbröd som gården sedan köpte tillbaka, för att ha i en delikatesskorg vid jul.

Det visade utvärderingen

Vi har inte utvärderat enligt konstens alla regler, men vi ser att samarbetet med gården löser två frågor: För det första kan gården sälja vidare en produkt som annars riskerar att bli matsvinn. Och för det andra får vi köpa bra lokala/svenska råvaror som vi omvandlar till god mat till våra gäster.

Vi vinner också ett kompetensutbyte

Våra tankar framåt

Vi kommer att fortsätta detta samarbete, där vi ser att vi kan nyttja varandra på ett kreativt plan också.

Läs mer

Vi finns på Instagram: @maltidsserviceflen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Flens kommun

Per Kålbäck, kökschef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Bygge av vågar för mätning av matsvinn.
    Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-08

    Ny smart våg för mätning av matsvinn

    En våg som automatiskt skickar data till en databas underlättar vägning av matsvinn. Att väga ofta synliggör orsakerna till svinnet.

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-29

    Minimalt matsvinn när resten blir till festen

    Frasbollar av havreris, spännande topping till soppan och att baka bröd på bröd – så blir rester uppskattade inslag på menyn.

  • Beredskap
    Upphandling och inköp
    2023-09-12

    Upphandling av egna höns säkrar tillgången på ägg

    Ägg från egna utehöns täcker nu halva kommunens äggbehov. Egna hönor ger god kvalitet på äggen och säkrar tillgången.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse