Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg • Södermanlands län
Karljohansvamp-färs och basilikapuré, som är restprodukter från granngårdens matförädling, blir nya smaker i goda rätter till skola och äldreomsorg – och minskar matsvinnet i Flens kommun.
Flens Kommun har som mål att minska svinn. Både internt men också i samverkan med näringslivet.
Vårt produktionskök ligger "vägg-i-vägg" med en gård och deras kök/butik. Gården kontaktade mig och frågade om Måltidsservice ville ha basilikapuré som blivit över vid deras oljeproduktion. Det samtalet mynnade ut i att vi kom fram till att det finns en hel del restprodukter från produktionen som Måltidsservice kan köpa, bland annat Karljohansvamp-färs som är grunden i deras Karljohan-olja.
Högtorp Gård.
Karljohansvamp-färsen används i bland annat våra egna vårrullar, fritters, biffar och liknande som vi gör till skola/förskola. Den används också i till exempel svampsås till äldreomsorgen. Basilikapuré använder vi till en massa olika saker, som smaksättning, precis som vilken färsk/fryst basilika som helst. Av Karljohansvampen bakade vi även ett knäckebröd/flatbröd som gården sedan köpte tillbaka, för att ha i en delikatesskorg vid jul.
Vi har inte utvärderat enligt konstens alla regler, men vi ser att samarbetet med gården löser två frågor: För det första kan gården sälja vidare en produkt som annars riskerar att bli matsvinn. Och för det andra får vi köpa bra lokala/svenska råvaror som vi omvandlar till god mat till våra gäster.
Vi vinner också ett kompetensutbyte
Vi kommer att fortsätta detta samarbete, där vi ser att vi kan nyttja varandra på ett kreativt plan också.
Vi finns på Instagram: @maltidsserviceflen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Måltidsservice, Flens kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post