• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. DIS ger möjlighet till lokala inköp
Illustration som visar lantbrukare och kock.
Upphandling och inköp

DIS ger möjlighet till lokala inköp

Verksamhetsövergripande • Uppsala län

Nu köps allt färskt nötkött in via det lokala slakteriet, efter arbete med att informera leverantörer om Dynamiskt inköpssystem.

Vårt mål

Möjlighet att få in lokala eller alternativa leverantörer och produkter, via Dynamiskt inköpssystem, DIS.

Så gjorde vi

Vi startade ett projekt. Vi sökte projektmedel från Jordbruksverket som finansierade en projektledare. Vi bjöd in leverantörer och berättade om DIS, hade workshops och informationsträffar utifrån upphandling och logistik.

Samarbeten

Heby, Östhammars och Knivsta kommun. Knivsta har aktivt provat ut och tagit fram produkter i dialog med antagna leverantörer.

Resultat

Gott samarbete med det lokala slakteriet vilket medfört att vi köper 100 procent färskt nötkött via DIS.

Utmaningar

Problemet är att få hållbar logistik för leverantörer, också svårt att få in grönsaksproducenter och att få verksamheterna i kommunen engagerade.

Våra tankar framåt

Att fortsätta att få in leverantörer och göra fler avrop, framförallt på fler produkter.

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenhet och upphandling, Tierps kommun

Jenny Ljungvall Cardoso, upphandlingsjurist

upphandling@tierp.se

Upptäck mer

  • Sommardag i Almedalen.
    Delaktighet
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-07

    Gotlandsveckan – en smakrik vecka med lokala råvaror

    En hel vecka med närproducerad mat – för att öka andelen gotländska livsmedel inom de offentliga måltiderna.

  • Bruna och vita ägg.
    Beredskap
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-07

    Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap

    I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Upphandling och inköp
    2023-02-09

    Food for Life – ett välförankrat synsätt som skapar mervärden

    Food for Life-konceptet ger barn och äldre en ökad kontakt med lantbruk och matlagning – och mer kunskap om maten de äter.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter