• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Nötkreatur på bete.
Upphandling och inköp

Kotell – abonnemang på lokalt nötkött via direktupphandling

Verksamhetsövergripande • Västernorrlands län

Kommunen betalar en månadskostnad till lantbrukaren för uppfödning av djuren och får tillgång till närproducerat gräsbeteskött av hög kvalitet – och studiebesök på gårdarna.

Vårt mål

Vi har en redan ganska hög andel närproducerade råvaror i Sollefteås offentliga måltider, drygt 30 procent. Målet är att fortsätta öka andelen inköp av lokalt producerade råvaror. Det gör vi genom att få in mer närproducerat via grossist, direktupphandla samt använda oss av DIS.

Så gjorde vi

Vi har direktupphandlat nötkött från två gårdar i kommunen och kan genom det öka andelen lokalt producerat nötkött, gräsbeteskött. Under de 22 månader som det tar att föda upp djuren betalar kommunen en månadskostnad till lantbrukaren för att ha djuren på "kotell".

Djuren slaktas sedan på ett närliggande slakteri och kommunens kockar har en dialog med slakteriet, kring vilka detaljer man vill köpa. Allt kött levereras styckat, förpackat och fryst efter kockarnas önskemål, vid ett leveranstillfälle. Kockarna har varit på slakteriet och fått utbildning kring styckningsdetaljer och kött. Det är ett mervärde för köken att få tillgång till fint kött och fler styckningsdetaljer än de vanliga, inklusive inälvsdelar. Priset för köttet ligger på cirka 160 kronor/kilo. Då får vi alla styckningsdetaljer vi önskar, inklusive filé.

Måltidsservice har en intern facebookgrupp där personal kan dela tips och inspiration för tillagning.

Gårdarna som föder upp djuren ligger på olika ställen i den geografiskt stora kommunen Sollefteå, vilket gör att verksamheterna som ligger nära respektive gård kan göra studiebesök. Både skola och omsorg har varit på besök.

En man med ett barn på axlarna tittar på nötkreatur.

Samarbeten

Vi har haft många dialogmöten med lokala producenter under åren, för att hitta förutsättningar att upphandla lokala råvaror. De aktuella gårdarna i detta abonnemang har vi samarbetet med sedan 2018. I själva upphandlingen samverkar vi med kommunens upphandlare.

Resultat

Kommunen får gräsbeteskött av hög kvalitet. Omsorg och skola har möjlighet att besöka gårdarna där djuren föds upp. Kockarna får möjlighet att laga mat av kött med hög kvalitet och matgästerna får måltider lagade av fina, lokala råvaror.

Utmaningar

Det måste finnas rejält med frysmöjligheter i köken eftersom allt kött levereras fryst, efter slakt och styckning på hösten.

Våra tankar framåt

Vi vill fortsätta arbeta med så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt, inklusive nötkött från kotell.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Sollefteå kommun

Stellan Tegström, kostsamordnare

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Upphandling och inköp
    2023-02-11

    Nytt sätt att upphandla ger lokalproducerat på tallriken

    Prisförfrågan gällde endast 350 artiklar. Det ledde till ett avtal med en regional grossist som har samarbete med lokala producenter.

  • Upphandling och inköp
    2023-03-14

    Transparent avtal med både livsmedel och kem-varor

    En ny livsmedelsupphandling med "open book" ledde till bättre priser, samordnade leveranser och inkludering av kem-varor.

  • Karljohan-svamp.
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-09

    Svinn från matförädling ger ingredienser till offentliga kök

    Karljohansvamp-färs och basilikapuré, restprodukter från granngården, blir nya smaker i goda rätter till skola och äldreomsorg.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Erfarenhetsbanken
  • Studio MATtanken
  • Offentliga måltidens dag
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Om MATtanken
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram