Verksamhetsövergripande • Västernorrlands län
Kommunen betalar en månadskostnad till lantbrukaren för uppfödning av djuren och får tillgång till närproducerat gräsbeteskött av hög kvalitet – och studiebesök på gårdarna.
Vi har en redan ganska hög andel närproducerade råvaror i Sollefteås offentliga måltider, drygt 30 procent. Målet är att fortsätta öka andelen inköp av lokalt producerade råvaror. Det gör vi genom att få in mer närproducerat via grossist, direktupphandla samt använda oss av DIS.
Vi har direktupphandlat nötkött från två gårdar i kommunen och kan genom det öka andelen lokalt producerat nötkött, gräsbeteskött. Under de 22 månader som det tar att föda upp djuren betalar kommunen en månadskostnad till lantbrukaren för att ha djuren på "kotell".
Djuren slaktas sedan på ett närliggande slakteri och kommunens kockar har en dialog med slakteriet, kring vilka detaljer man vill köpa. Allt kött levereras styckat, förpackat och fryst efter kockarnas önskemål, vid ett leveranstillfälle. Kockarna har varit på slakteriet och fått utbildning kring styckningsdetaljer och kött. Det är ett mervärde för köken att få tillgång till fint kött och fler styckningsdetaljer än de vanliga, inklusive inälvsdelar. Priset för köttet ligger på cirka 160 kronor/kilo. Då får vi alla styckningsdetaljer vi önskar, inklusive filé.
Måltidsservice har en intern facebookgrupp där personal kan dela tips och inspiration för tillagning.
Gårdarna som föder upp djuren ligger på olika ställen i den geografiskt stora kommunen Sollefteå, vilket gör att verksamheterna som ligger nära respektive gård kan göra studiebesök. Både skola och omsorg har varit på besök.
Vi har haft många dialogmöten med lokala producenter under åren, för att hitta förutsättningar att upphandla lokala råvaror. De aktuella gårdarna i detta abonnemang har vi samarbetet med sedan 2018. I själva upphandlingen samverkar vi med kommunens upphandlare.
Kommunen får gräsbeteskött av hög kvalitet. Omsorg och skola har möjlighet att besöka gårdarna där djuren föds upp. Kockarna får möjlighet att laga mat av kött med hög kvalitet och matgästerna får måltider lagade av fina, lokala råvaror.
Det måste finnas rejält med frysmöjligheter i köken eftersom allt kött levereras fryst, efter slakt och styckning på hösten.
Vi vill fortsätta arbeta med så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt, inklusive nötkött från kotell.
Måltidsservice, Sollefteå kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.