Förskola, Grundskola • Värmlands län
Genom utelektioner i skolträdgården lär sig elever mer om odling och hur mat kommer till tallriken. Odlingen bidrar även till lärande i flera olika skolämnen.
Att eleverna ska få en relation till odling och till mat samt att odlingen ska ge kunskaper och färdigheter som knyts till olika ämnen. Vi vill också att eleverna ska få chans till lärande genom praktiskt arbete och vara mycket utomhus under sin skoldag.
Skolan har trädgården/skolgården i centrum. Varje vecka har eleverna i förskoleklass till årskurs 6 lektioner med mig i skolträdgården.
Det finns tre olika ingångar till lärande genom odling:
Klassodlingarna mynnar ut i en gemensam skördefest i september, då de äldre eleverna hjälper till att laga mat i skolköket. De lite yngre eleverna arbetar med råvarorna i hemkunskapsköket och de yngsta eleverna står för dekorationer.
De perenna odlingarna, med bland annat bär och örter, används av köket under hela skördetiden. Ibland lagar eleverna något utomhus tillsammans med mig, exempelvis blåbärssoppa utomhus. Vi har också haft en hydroponisk odling inomhus.
Som trädgårdsmästare och pedagog ansvarar jag för skolgårdens skötsel och samarbetar med skolans vaktmästare, som också hjälper till med exempelvis vattning under sommaren.
De flesta elever tycker om att ha lektioner ute i trädgården. Många trivs med att jobba praktiskt och det går också bra att koppla det praktiska till det teoretiska i skolan. Odlingen ger eleverna värdefull kunskap och erfarenheter som de också tar med hem.
Den prunkande skolgården gör skolan till en levande och estetiskt tilltalande plats. Vi har inte utvärderat elevernas involvering, men arbetet med odling funkar speciellt bra för elever som har behov av rörelse och konkreta, handfasta uppgifter.
Att få tiden att räcka till och att hitta ett bra samarbete med alla pedagoger.
Vi får bättre rutiner kring att arbeta med odling i skolans pedagogiska verksamhet. Vi hoppas också kunna involvera köket ännu mer och planera mer tillsammans.
Backa friskolas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Backa friskola, Molkom
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.