Förskola • Västmanlands län
Genom att göra biffar av grönsaksrester och överbliven bulgur har Äppellundens förskola minskat sitt matsvinn. Biffarna kan kryddas på många olika sätt – och uppskattas av matgästerna.
Att minska matsvinnet och även att ta fram en vegetarisk rätt som så många som möjligt kan äta (specialkosttänk).
När det blir grönsaker över, rester från matbaren/serveringen, så fryser vi in dem direkt som de är i en påse. Det gäller både råa, blandande och tillagade grönsaker som passar. Allt upphettas sedan vid senare tillagning.
Livsmedel som det finns barn som är allergiska mot tas bort direkt. Vi sparar inte heller grönsaker som varit i små skålar på småbarnsavdelningarna.
När det finns tillräckligt, cirka två stycken femliters påsar med grönsaksrester i frysen samt två till tre liter ris/bulgur, då blir det en servering av klimatbiffar. Grönsakerna tas fram för tining och så att de kan rinna av. (Vätskan används till buljongkok).
Grönsakerna mixas, blandas med ris/bulgur samt ströbröd och havregryn. Ungefär 1 liter ströbröd och 1,5 liter havregryn. Krydda efter smak, till exempel med persilja, vitlök eller curry.
Låt smeten svälla över natten. Forma till biffar, stek i ugnen på bleck i cirka 20 minuter.
Biffarna passar till allt, även som vegetariska hamburgare.
På detta sätt tar vi hand om mycket av matsvinnet. Klimatbiffarna är uppskattade av matgästerna.
Att fortsätta jobba på detta spåret, att ta tillvara allt som går att ta tillvara, och att samverka med pedagogerna.
Vi finns på Instagram: @appellunden_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Äppellundens förskola, Hallstahammars kommun
Tanja Thunman, kock
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post