• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Två personer tar sallad i en salladsbuffé.
Delaktighet

Vårdnadshavare bjuds in att äta skollunch

Grundskola • Hallands län

Under en särskild Prova på-vecka bjöds vårdnadshavare i grundskolan in för att äta lunch i kommunens skolrestauranger. Efteråt fick de svara på en enkät om upplevelsen.

Vårt mål

Vårdnadshavare ställer många frågor och ger synpunkter på skollunchen. För att ge dem mer insyn i skollunchen vill vi ge vårdnadshavare möjlighet att själva äta skollunch och få en inblick i hur elevernas måltidsupplevelse är. Vi vill också ge dem tillfälle att på ett enkelt sätt ge sina synpunkter och att få möta ansvariga politiker.

Så gjorde vi

Sedan fyra år tillbaka har vi en särskild vecka som kallas Prova på skollunchen. Det är ett initiativ från politikerna i nämnden för Förskola & Grundskola samt nämnden för Service.

2023 arrangerades Prova på skollunchen vecka 19. Vårdnadshavarna fick i god tid en inbjudan om att äta skollunch, via skolans digitala informationssystem. De fick sedan anmäla vilken dag de vill komma och äta. Under en av prova på-dagarna fanns också möjlighet att äta tillsammans med politiker.

Efter besöket fick vårdnadshavarna en enkät mejlad till sig, med frågor om hur maten smakade, hur de upplevde måltidsmiljön och om de upplevde att maten som serveras är tillräcklig för att deras barn ska klara skoldagen. I enkäten fanns både frågor med färdiga svarsalternativ och utrymme för fritextsvar. Vårdnadshavarna fick svara på enkäten anonymt.

Samarbeten

Prova på skollunchen är ett samarbete mellan politiker och förvaltningarna för Förskola & Grundskola samt service. Kommunikatörer på båda förvaltningarna har skapat kommunikation både före och efter prova på-veckan.

Kock håller i små kantiner med broccoli och andra grönsaker.

Resultat

Cirka 300 vårdnadshavare provade skollunchen 2023, på 22 olika grundskolor. Det var första gången vi skickade ut en enkät efter besöket, vilket gjorde det enklare för vårdnadshavarna att vara delaktiga och ge synpunkter. Enkäten – som knappt 100 personer svarade på – gav oss möjlighet att fånga upp fler synpunkter än tidigare, vilket ger oss en bättre helhetsbild av de besökande vårdnadshavarnas syn på skollunchen.

Enkäten visade att de flesta vårdnadshavare som provade skollunch var positiva både till maten som serverades och till måltidsupplevelsen i stort. I fritextsvaren fanns många positiva kommentarer om salladsbordet, att eleverna har valmöjligheter och att personalen är trevlig. Det fanns också kritik och synpunkter på till exempel matens utseende eller att fler råvaror borde vara ekologiska. En del tyckte att måltidsmiljön var trevlig, andra att den var bullrig.

Vi är nöjda med årets Prova på skollunchen, att det var så många som anmälde sig och att responsen var så positiv.

Våra tankar framåt

Vi kommer att fortsätta med en prova på-vecka, det är något politikerna tycker är viktigt för att skapa öppenhet och transparens. Vi vill också nå ut till vårdnadshavare om vikten att uppmuntra sina barn att äta skollunch för att orka med skoldagen. Föräldrar kan vara viktiga ambassadörer för skollunchen.

Läs mer

Följ oss gärna på Instagram: @maltider_kungsbacka_kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Kungsbacka kommun

Linn Olofsson, kommunikatör

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    2023-02-07

    Klimatlådan minskar matsvinn – ger önskemeny

    Genom att låta elever och personal köpa mat som finns kvar efter lunchen har Sandvikens kommun minskat sitt matsvinn rejält.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Förskolebarn som hämtat överblivna grönsaker och frukt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Förskolebarn räddar frukt och grönt från att slängas

    I projektet Maträddarna lär sig förskolebarn att ta vara på det som finns. De räddar sådant som inte längre kan säljas i den lokala matbutiken.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse