Landsbygdsnätverket
Hummus, ärtor och bönor

Baljväxter i fokus på Offentliga måltidens dag

Först ska eleverna i Borlänge kommun serveras utvalda gröna rätter och en mumsig dessert. På eftermiddagen är personalen i kostenheten inbjuden till en FoodJam-festival om bönor.

– Det blir ett bra sätt att fira Offentliga måltidens dag, säger Anna Stenberg, enhetschef Kost & lokalservice.

Den 19 oktober pågår Offentliga måltidens dag runt om i hela Sverige. Inför årets firande har menygruppen i Borlänge kommun tagit fram två förslag på vegetariska rätter som kommer serveras i förskola och skola. Det blir klimatsmart lasagne samt örtbiffar med husets potatis och kall sås. Det blir även en dessert med säsongens frukter och bär.

Kostenheten vill locka matgästerna att äta mer hållbart, till exempel baljväxter.

– Vi erbjuder bönor och baljväxter som ett naturligt inslag i våra salladsbufféer på våra skolor. På soppdagarna serveras ofta olika spreads, eller pålägg, gjorda av baljväxter, säger Anna Stenberg.

Mack-buffé med bland annat spreads gjorda av baljväxter

Fikabord med bland annat bredbara pålägg gjorda av ärtor och bönor.

För en del matgäster är baljväxterna utmanande och kostenheten försöker hitta nya produkter och rätter som eleverna får prova.

– Vi erbjuder ofta våra matgäster att prova till exempel rostade och kryddade bönor och kikärter.

Personal från måltidsverksamheten

Ny inspiration

Som avslutning på Offentliga måltidens dag kommer personalen få fortbildning kring hur de kan jobba med svenska baljväxter – på en livesänd FoodJam-festival. FoodJam är ett projekt som vill främja svenskodlade baljväxter i skolans måltider. Bakom projektet står Klimatkommunerna, Hushållningssällskapet, forskare från SLU och kommunikationsbyrån Azote.

– Vi bjuder in alla medarbetare till en trevlig eftermiddag med mingel, smakbord och inspiration, säger Anna Stenberg.

Offentliga måltidens dag uppmärksammas också inom äldreomsorgen i Borlänge kommun. Matgästerna på särskilt boende kommer serveras en trerätters lunch med färg som tema.

Mer information

Offentliga måltidens dag firas den tredje torsdagen i oktober. Läs mer och anmäl er aktivitet här!

Senast uppdaterad