Landsbygdsnätverket

Mat med inspiration från landskapsmåltiden serverades både inom äldreomsorg samt förskola och skola. Foto: Nynäshamns kommun

Nynäshamn inspirerades av landskapsmåltiden i firandet av Offentliga måltidens dag

Lammkorv från en gård i kommunen och wallenbergare gjord på svensk braxenfärs. Detta stoltserade på menyn när Nynäshamns kommun firade Offentliga måltidens dag förra året. Snart öppnar anmälan till årets firande.

Sveriges nya landskapsmåltider

Sveriges landskapsmåltider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är influerade av råvaror och mattraditioner från de egna landskapen.

I Stockholms län finns ett inspirationsmaterial som underlättar för dem som vill laga och servera landskapsmåltiden i förskola, skola, vård och omsorg – samt använda måltiden som pedagogisk plattform. Läs mer i Erfarenhetsbanken.

– Vi tycker att det är spännande med landskapsmåltiderna och den lokala inriktningen, berättar Monika Larsson som är kostekonom i Nynäshamns kommun.

En del justeringar fick göras för att det skulle fungera praktiskt och ekonomiskt att jobba med länets landskapsmåltid, Stockholmsmåltiden. Till exempel blev det inte salladsbowl med gös, inte heller korv i bröd, så som originalmenyn presenteras.

– I vår tappning blev det salladsbuffé med svenska råvaror som vanligt. Lammkorven som serverades kom från en gård i kommunen och tillbehöret blev klyftpotatis. Alternativ rätt var braxenwallenbergare, det vill säga en wallenbergare gjord på färs av svensk braxen. Till efterrätt serverade vi smoothie gjord på mjölkråvara, med kanelsmul. Smoothien hälldes upp på glas.

Vad har ni lärt er av serveringen?

– Jag kan absolut rekommendera andra att testa landskapsmenyn. Det var roligt och matgästerna var positiva. Men planering krävs. För oss var det en utmaning att få tag på tillräckligt med lammkorv. Lammkorven var kryddstark så vi hade säkrat upp med mildare kycklingkorv som alternativ men det var ingen fara, den kryddiga smaken blev uppskattad.

– Braxenfärs finns på vårt livsmedelsavtal sedan tidigare och braxenwallenbergaren kommer finnas på vår ordinarie meny i skolan och äldreomsorgen ett par gånger per termin framöver. Vi lagar fiskbiffarna själva och har provat ut ett recept som blivit omtyckt.

Hur firar ni i år?

– Självklart är vi med och firar Offentliga måltidens dag 2024! Vi har varit med flera gånger förut och firat och nu börjar traditionen att sätta sig. Däremot har vi ännu inte planerat årets inriktning utan det får vi återkomma om, avslutar Monika.

Kock framför en serveringslinje med mat.

Lammkorv och braxenwallenbergare blev uppskattat. Foto från Sunnerbo skola.

Offentliga måltidens dag 2024

Offentliga måltidens dag infaller alltid tredje torsdagen i oktober.
Årets datum för firandet är den 17 oktober.

Här finns all information om Offentliga måltidens dag.

Senast uppdaterad