Landsbygdsnätverket
Ett kollage av bilder från firandet av Offentliga måltidens dag 2022.

Vad händer i din kommun eller region på Offentliga måltidens dag? Måltiderna som serveras i förskola, skola, vård och omsorg berör och engagerar invånarna på många sätt och det är inte så konstigt. Mer än var tionde måltid i en människas liv är en offentlig måltid.

"Vi ber om kommunikatörernas uppmärksamhet"

MATtanken koordinerar för fjärde året i rad Offentliga måltidens dag som i år går av stapeln den 19 oktober.

– Tidigare år har vi skickat brev till beslutsfattare i kommuner och regioner för att lyfta fram betydelsen av de offentliga måltiderna. Nu ber vi om kommunikatörernas uppmärksamhet, säger Eva Sundberg som är projektledare för MATtanken.

Kommunikationens roll lyftes redan i samband med vårens kick-off inför firandet.

– Mat och måltider är frågor som berör människor och det finns många fina exempel på hur måltidsverksamheternas arbete kan lyftas fram i förskola, skola, vård och omsorg. Ibland genom egen kommunikation, många kockar och kök har egna Instagramkonton eller Facebooksidor, och ibland framlyft i ett mer övergripande sammanhang, exempelvis på kommunens eller regionens officiella konton, sade Anna Kim-Andersson, kommunikatör MATtanken, i samband med den träffen.

– Det finns otroligt många bra berättelser om vad som händer ute i verksamheterna och mycket att vara stolt över! Det kan vara stora och små saker, exempelvis att lyfta fram personalen. Ibland tror jag att man blir lite hemmablind, tillade kommunikatörs-kollegan Sofia Denzler apropå frågan att inte bara tänka "sociala medier" utan också använda pressmeddelanden och pressinbjudningar som verktyg för att komma i kontakt med traditionell media och på så sätt få chans att nå ut till en bredare publik.

MATtanken vet att många kommunikatörer redan krokat arm med sina måltidsverksamheter, men tror samtidigt att det finns utvecklingspotential. I brevet som i dagarna mejlas till kommunernas och regionernas kommunikationschefer står det:

Visa upp måltidsverksamheten och den personal som planerar för, lagar och serverar maten. Presentera samarbeten med lokala producenter. Lyft fram måltidernas potential som demokratisk mötesplats, pedagogiskt verktyg och något som främjar trivsel och gemenskap på förskolor, skolor och inom vård och omsorg.

Förra året medverkade fler än 170 kommuner och regioner i firandet av Offentliga måltidens dag och vi hoppas på lika stor uppslutning i år, avslutar Eva Sundberg.


Kollaget i inledningen består av bilder från tidigare års firande av Offentliga måltidens dag.


Brev till kommunikationschefer

Här kan du läsa vårt brev till kommunikationschefer i kommuner och regioner.

Offentliga måltidens dag den 19 oktober

Offentliga måltidens dag är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Dagen infaller alltid den tredje torsdagen i oktober.

Läs mer om Offentliga måltidens dag och anmäl aktiviteter.

Senast uppdaterad