Landsbygdsnätverket

Hållbar fet fisk på den offentliga tallriken – seminarium vid Almedalsveckan 2019

Det är svårt för skolköken att följa Livsmedelsverkets råd att servera fet fisk varannan vecka och samtidigt klara hållbarhetsmålen. Tillsammans med Kost & Näring arrangerade MATtanken ett seminarium under Almedalsveckan 2019 där vi belyste detta dilemma. Seminariet spelades in och kan ses i efterhand.

Under seminariet lyftes ämnet utifrån olika vinklar. Vad beror det höga priset på hållbar fet fisk på? Om man inte följer Livsmedelsverkets råd kan man säkerställa att maten ändå blir näringsriktig? Finns det fiskarter som vi idag inte fångar som vi skulle kunna äta? När kommer det finnas landodlad fisk på marknaden till ett rimligt pris? Skulle det gå att servera ”nya” arter i de offentliga köken? Vad krävs i så fall för att matgästerna ska gå med på förändringen?

I panelsamtalet deltog Linnéa Engström, programdirektör för Östersjöregionen och Skandinavien, Marine Stewardship Council (MSC), Anton Paulrud, VD för Sweden Pelagic Federation PO, Kristina Snuttan Sundell, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, Anna-Karin Quetel, nutritionist och projektledare på Livsmedelsverket samt Eva Sundberg, projektledare för MATtanken. Moderator för seminariet var Cecilia Nebel.

Senast uppdaterad