• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap9
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk126
  • Forskning3
  • Företagande3
  • Handel och marknad2
  • Innovation och utveckling7
  • Jordbruk3
  • Klimat och miljö7
  • Kommunikation3
  • Kompetensförsörjning1
  • Landsbygdsutveckling2
  • Leader4
  • Mat och livsmedel23
  • Politik och program2
  • Rennäring1
  • Skola och utbildning1
  • Trädgårdsnäring1
  • Turism och besöksnäring2
  • Unga2
  • Växtodling1

Område

  • AKIS och EIP-Agri2
  • Hållbara blå näringar67
  • Hållbara gröna näringar2

Typ

  • EIP-projekt3
  • Poddavsnitt21

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året39
  • Mer än ett år sedan87
  • Fiskodling i kassar - livsmedelsproduktion med potential

    Det sammanlagda värdet av matfisk inom svenskt vattenbruk överstiger 500 miljoner kronor. Ett av de mest profilerade företagen inom branschen är Svensk Fjällröding vid Landösjön mitt i Jämtland. Röding härifrån har serverats vid Nobelmiddagar, kungamiddagar och statsbesök.

    2019-10-16
  • Landbaserad fiskodling – uppfödning i en kontrollerad miljö

    En landbaserad fiskodling med recirkulerande vatten har en stor fördel – möjligheten att minimera miljöpåverkan. Ett exempel är Kedjeåsens fisk som producerar rom och yngel och dessutom 50 ton fångstfärdig röding och regnbåge som placeras ut i 14 insjöar i Karlskogaområdet.

    2019-10-09
  • Beredningen - fiskförädling på löpande band

    Fiskberedningsbranschen i Sverige hanterar och förädlar uppskattningsvis över 100 000 ton fisk årligen. Av svenska landningar från fisket är det huvudsakligen sill och torsk som bereds i Sverige. Till det kommer bland annat stora mängder norsk odlad lax som importeras och bereds. En av de svenska fabrikerna som bereder sill till konserver är Scandic Pelagic i Ellös på Orust.

    2019-10-02
  • Pelagiskt fiske - okänt fiske efter vanlig fisk

    Pelagiskt fiske står för nästan 95 procent av den årliga landningsvolymen för hela det svenska fisket, och drygt häften av värdet. Sill/strömming är en art som traditionellt äts vid alla våra stora högtider. Trots det är det ett ganska okänt fiske. Silltrålaren Rön är en av de båtar som förser oss med sill till vardag och fest.

    2019-09-25
  • Fiskförädling – skapar jobb och skonar havet

    Fiskförädling ger branschen bättre lönsamhet, skapar sysselsättning på landsbygden och bidrar till ett mer hållbart utnyttjande av hav och sjöar. Genom att sprida sin kunskap om mathantverk går resurscentrumet Eldrimner i spetsen för denna utveckling.

    2019-04-16
  • Scary seafood – för en hållbar matproduktion

    Havet innehåller en lång rad växter och djur som vi traditionellt inte använder som livsmedel. Med projektet Scary Seafood vill västsvenska forskare och branschaktörer åstadkomma en förändring – och på köpet gynna lokalt entreprenörskap och främja en mer hållbar livsmedelsproduktion.

    2019-03-19
  • Guide hjälper nya fiskodlare

    Vad krävs det för att börja odla fisk? Vilka lagar och regler ska följas? Vilken art ska jag satsa på och hur får jag lönsamhet? Svaren på de här frågorna – och många fler – finns i en etableringsguide som vattenbruksbranschen nyligen har färdigställt.

    2019-02-21
  • #76 Ett verkligt hot - om sälens påverkan på fisk och fiske

    Sälar ställer till stora problem för det kustnära fisket, de sprider parasiter och påverkar fiskbeståndet negativt. Under 1970- och 80-talet minskade sälstammarna drastiskt på grund av miljögifterna. Åtgärder sattes in och nu ökar de istället dramatiskt. Podden Landets gäster menar att sälen idag utgör ett direkt hot mot våra små kustsamhällen som lever av fiske. Så vad är det som händer? Och varför får sälstammen växa fritt till skillnad från till exempel älgen?   I detta avsnitt tar vi oss an sälfrågan ur forskarna vid SLU och yrkesfiskarnas perspektiv.

    2019-02-06
  • Dubbel vinst med flygande tråldörrar

    Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO, är en viktig partner för att utveckla nya effektivare och skonsammare redskap. Ett av de mer lyckade projekten handlar om flygande tråldörrar som både skonar havsbotten och ger en kraftigt minskad bränsleförbrukning.

    2019-01-18
  • Arbete som bidrar till skonsammare fiske

    Vid utvecklingen av selektiva fiskeredskap är Havs- och vattenmyndighetens främsta utmaning att göra det rättsligt möjligt att använda nyutvecklade redskap. Samtidigt ska de bidra till att öka användningen av mer skonsamma redskap.

    2018-12-10
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram