• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap5
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk67
  • Forskning2
  • Företagande2
  • Handel och marknad2
  • Innovation och utveckling3
  • Jordbruk1
  • Klimat och miljö4
  • Kommunikation3
  • Mat och livsmedel22
  • Politik och program2
  • Skola och utbildning1
  • Unga1

Område

  • Hållbara blå näringar67
  • Hållbara gröna näringar1

Typ

  • Poddavsnitt14

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året26
  • Mer än ett år sedan41
  • #182 Dags att fiska i våra egna vatten - om småskaligt fiske som beredskapsresurs

    Ett av våra viktiga livsmedel i Sverige är fisk men av alla fiskar som konsumeras här idag så importeras runt åttio procent. I tider som dessa, när livsmedelsberedskap hamnat i fokus, så menar många att det är hög tid att se till att en större andel i butikerna faktiskt är fångad i våra egna vatten. Men vad krävs för att fisket ska blomstra och bidra till både lokal ekonomi och nationell säkerhet? Och vilka möjligheter finns?

    2024-10-30
  • Hållbar svensk sjömat i fokus för Blå mat

    Hallå där, Markus Langeland. Du är ledamot i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp kring hållbara blå näringar och representerar centrumbildningen Blå mat. Ni har nyligen fått fortsatt finansiering ytterligare fyra år. Vad är Blå mat och vad vill ni uppnå?

    2024-10-22
  • Ny medlem: Fiskbranschens Riksförbund går med i Landsbygdsnätverket

    Fiskbranschens Riksförbund har nyligen blivit medlem i Landsbygdsnätverket. Förbundet driver viktiga frågor åt medlemmarna och samverkar med myndigheter och andra intressenter för en gynnsam och hållbar näring från hav till bord.

    2024-08-29
  • Svartmunnad smörbult – en framtida matresurs

    Svartmunnad smörbult är en främmande invasiv art i Sverige. Den riskerar att tränga undan annan fisk, men kan kanske också bli en resurs – som matfisk. I området kring Svarta havet, där arten ursprungligen kommer ifrån, är den ett vanligt inslag på menyn. Hannes Hall och Vesa Tschernij på Marint centrum i Simrishamn hoppas nu att svenskar också ska vilja lägga fisken på tallriken.

    2024-06-10
  • Mört – ingen skräpfisk?

    Merparten av den fisk som vi äter är importerad och mängder av svensk insjöfisk, som mört, blir kräftbete istället för livsmedel. Men om det till exempel skulle bli krig och importen av fisk stryps skulle insjöfiskar kunna bli en kompletterande del av kosten. Det menar Örjan Östman vid SLU och Gustaf Almqvist vid Länsstyrelsen i Stockholm.

    2024-06-03
  • Lake – en bortglömd delikatess

    Trots att det är en välsmakande fisk som det finns gott om på flera håll i Sverige, finns det knappt någon marknad för lake. Jonny Ståhl från Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund menar att efterfrågan på denna outnyttjade resurs måste öka och för det krävs samverkan.

    2024-05-24
  • #176 I kris är mat ett vapen – om pelagisk fisk som resurs

    Av all fisk som svenska yrkesfiskare drar upp, så består runt 90 procent av så kallade pelagiska arter, alltså fiskar som simmar i stim ute i havet. Exempelvis sill, skarpsill, makrill och tobis. Men bara knappt hälften av den fisken äts av oss. Resten blir djurfoder till bland annat odlad lax. Men de senaste årens kriser, krig och pandemi har väckt frågan om det inte är dags att använda fisken till människoföda. Inte minst med tanke på att vi behöver förbättra vår livsmedelsberedskap i händelse av kris.

    2024-05-22
  • Gädda och gös på export - svenska insjöfiskare tar lärdom av Nederländerna

    En stor andel av den fångst som svenska insjöfiskare tar upp går på export. Mycket hamnar i Nederländerna, där den antingen säljs på den egna marknaden eller exporteras vidare ut i Europa. Därför arrangerade nyligen Sveriges Insjöfiskarenas Centralförbund en studieresa till trakterna runt Haag, med syftet att få inspiration och en djupare förståelse för den nederländska fiskeriindustrin och dess utmaningar.

    2024-05-14
  • Siklöja - "Äter vi rommen måste vi äta fisken"

    I Finland fiskar man siklöja för fiskens skull och löjrommen är en god biprodukt. I Sverige äter vi rommen men slänger fisken eller gör fiskmjöl av den. Det är ett slöseri med resurser och naturligtvis borde siklöjan användas till mat, menar Teija Aho från fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska.

    2024-05-06
  • Id – framtidens premiumfisk?

    Att äta mer fisk är bra för både hälsans och miljöns skull. Men de flesta konsumenter föredrar rovfiskar som lax och torsk, medan karpfiskar som exempelvis id ratas. Så har det inte alltid varit. Förr var id en viktig matfisk och skulle kunna bli det igen, menar Örjan Östman vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

    2024-04-22
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram