• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Podden Landet

Tack för tio år med Landet! Nu möts vi live

Efter tio år, 195 avsnitt och med över 600 gäster tackar Landet – podden bortom storstan för samtalen och för oss. Samma nyfikenhet lever nu vidare i Landsbygdsnätverket Live. Streamade sändningar på YouTube, LinkedIn och Facebook. Där du kan delta, ställa frågor och bidra i diskussionen.


Se vilka livesändningar som är på gång

Lyssna på poddavsnitten

Filtrera poddar

Kategori

  • Beredskap10
  • Digitalisering5
  • Finansiering och EU-stöd7
  • Fiske och vattenbruk19
  • Forskning9
  • Företagande32
  • Handel och marknad5
  • Idrott och hälsa1
  • Innovation och utveckling22
  • Integration7
  • Jordbruk13
  • Jämställdhet och inkludering5
  • Klimat och miljö27
  • Kommunikation4
  • Kompetensförsörjning7
  • Kultur28
  • Landsbygdsutveckling22
  • Leader15
  • Mat och livsmedel33
  • Politik och program26
  • Rennäring1
  • Samhällsplanering1
  • Service11
  • Skola och utbildning3
  • Trädgårdsnäring1
  • Turism och besöksnäring5
  • Unga31
  • Växtodling1

Område

  • AKIS och EIP-Agri4
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar12
  • Hållbara gröna näringar14
  • Landsbygdsutveckling och Leader10

Senast ändrad

  • Mer än ett år sedan183
  • #184 Framtidens odlingar finns under ytan – svensk tång som mat för hälsa och klimat

    Tång – en råvara som inte bara kan förnya våra matvanor utan också bidra till en friskare planet. Fler svenska tångodlingar växer fram, och forskare, entreprenörer och politiker ser en enorm potential i algbaserade livsmedel. I länder som Japan och Korea är tång redan en självklarhet på matbordet, så kan det bli vardagsmat även här? Vad krävs för att göra havets superfood tillgänglig för alla och vem kommer odla den?

    2024-12-11
  • #183 Växla till grönt – yrkesbyte och livslångt lärande inom gröna näringarna

    Har du någon gång övervägt att byta yrkesbana, kanske till en karriär inom de gröna näringarna? Här är behovet av kompetens stort, och branschen söker både unga talanger och de som vill ta steget till ett nytt yrke senare i livet. Det finns många vägar in i det gröna näringslivet – från universitet och yrkeshögskolor till fortbildningskurser och entreprenörskap. Eller varför inte genom den praktiska lära-genom-att-göra-skolan? Vi fokuserar på livslångt lärande och möjligheterna för alla som drömmer om en nystart i en grönare bana.

    2024-11-20
  • #182 Dags att fiska i våra egna vatten - om småskaligt fiske som beredskapsresurs

    Ett av våra viktiga livsmedel i Sverige är fisk men av alla fiskar som konsumeras här idag så importeras runt åttio procent. I tider som dessa, när livsmedelsberedskap hamnat i fokus, så menar många att det är hög tid att se till att en större andel i butikerna faktiskt är fångad i våra egna vatten. Men vad krävs för att fisket ska blomstra och bidra till både lokal ekonomi och nationell säkerhet? Och vilka möjligheter finns?

    2024-10-30
  • #181 Vi bor kvar eller drar – om att möta upp ungas engagemang

    Att unga ska vilja och kunna bo i olika landsbygder är en viktig framtidsfråga i hela Sverige. Men vad behövs för att det ska bli så? Och vad säger forskningen om vilka faktorer som faktiskt spelar in? I detta avsnitt av Landet träffar vi både några som jobbar med att öka ungas möjligheter att stanna kvar i - eller flytta till - platser utanför tätorterna och en som forskat på vad som spelar roll för ungas beslut att lämna eller bli kvar i landsbygderna.

    2024-10-09
  • #180 Landsbygdsutveckling för och av unga - Young Leader Forum

    Är det svårt att få de under trettio att ta en aktiv roll i att forma framtiden för sina landsbygder? I somras hölls den allra första omgången av nätverket Young Leader Forum som organisationen Leader Youth Community står bakom. Över 200 unga deltagare från 26 EU-länder var med för att hitta vägar att öka engagemanget. Hur kan fler vara med och påverka? Och finns det utmaningar som unga stöter på när de vill engagera sig? 

    2024-09-18
  • #179 Vad händer sen - överlevnad och hållbarhet efter projekttiden

    Varje år drivs hundratals spännande innovations- och utvecklingsprojekt finansierade av EU. Alla har det gemensamt att de vill få fram sådant som kan göra nytta för oss och förbättra saker i landsbygder och inom jordbrukssektorn. Men en annan sak som många också har gemensamt är svårigheter med att överleva efter projekttiden. Så vad behövs för att allt inte bara ska självdö när EU-pengarna tar slut? 

    2024-08-28
  • #178 Gröna kluster - tillsammans förändrar vi Sveriges landsbygder

    Gröna kluster är en slags regionala utvecklingshubbar för de gröna näringarna. Det finns en rad kluster runtom i Sverige. Det de alla har gemensamt är att där samlas bland andra lantbrukare, forsknings- och innovationscenter, utbildningar och teknikutvecklare för att nämna några. Och klustrens främsta mål är att hitta nya lösningar och att skapa konkurrenskraft i det gröna näringslivet. Så hur fungerar de gröna klustren och vilken roll spelar de för framtidens hållbara samhälle?

    2024-06-12
  • #177 Innovationskraft i jordbruket - Projekt som förändrar framtiden

    Nya smarta idéer behövs för att lösa de utmaningar som finns inom jordbruket. Och det är här som innovationsstödet EIP-Agri spelar roll. En halv miljard kronor är avsatta för innovationsprojekt inom jordbruk, trädgård och rennäring fram till 2027. För den med rätt idé och rätt partners finns stora möjligheter att göra skillnad. Under de tio år som arbetet varit igång har långt över 100 projekt godkänts. Allt från AI som reducerar ogräsfrön till digital stängselövervakning och algbaserat fodertillskott har fått finansiering. Så på vilket sätt gör det här nytta och varifrån kommer alla idéer?

    2024-05-29
  • #176 I kris är mat ett vapen – om pelagisk fisk som resurs

    Av all fisk som svenska yrkesfiskare drar upp, så består runt 90 procent av så kallade pelagiska arter, alltså fiskar som simmar i stim ute i havet. Exempelvis sill, skarpsill, makrill och tobis. Men bara knappt hälften av den fisken äts av oss. Resten blir djurfoder till bland annat odlad lax. Men de senaste årens kriser, krig och pandemi har väckt frågan om det inte är dags att använda fisken till människoföda. Inte minst med tanke på att vi behöver förbättra vår livsmedelsberedskap i händelse av kris.

    2024-05-22
  • #175 Landsbygdernas framtid är Sveriges framtid- om landsbygdspolitiken

    Landsbygdernas utveckling är avgörande för hela Sveriges framgång. Regeringen har bestämt sig för att se över och uppdatera den nationella landsbygdspolitiken. I detta avsnitt vill vi veta mer om varför det behövs en samlad översyn och vad regeringen vill åstadkomma med den. Är det några möjligheter som öppnats som inte var lika tydliga förut? Och vilka är utmaningarna?

    2024-05-02
Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram