• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Podden Landet

Tack för tio år med Landet! Nu möts vi live

Efter tio år, 195 avsnitt och med över 600 gäster tackar Landet – podden bortom storstan för samtalen och för oss. Samma nyfikenhet lever nu vidare i Landsbygdsnätverket Live. Streamade sändningar på YouTube, LinkedIn och Facebook. Där du kan delta, ställa frågor och bidra i diskussionen.


Se vilka livesändningar som är på gång

Lyssna på poddavsnitten

Filtrera poddar

Kategori

  • Beredskap1
  • Digitalisering1
  • Finansiering och EU-stöd4
  • Fiske och vattenbruk2
  • Forskning4
  • Företagande33
  • Handel och marknad3
  • Innovation och utveckling6
  • Integration1
  • Jordbruk4
  • Jämställdhet och inkludering2
  • Klimat och miljö7
  • Kompetensförsörjning2
  • Kultur4
  • Landsbygdsutveckling1
  • Leader1
  • Mat och livsmedel11
  • Politik och program3
  • Skola och utbildning1
  • Turism och besöksnäring1
  • Unga9

Område

  • Hållbara blå näringar1
  • Hållbara gröna näringar6

Senast ändrad

  • Senaste månaden1
  • Senaste året1
  • Mer än ett år sedan32
  • #195 Vem får ta plats på åkern – om jämställdhetens roll i framtidens jordbruk

    Jordbruket är en framtidsbransch. Men det behövs fler som vill och kan arbeta här. Och hur löser man det? Skulle en ökad jämställdhet kunna vara en nyckel? Hör om vad ett mer jämställt jordbruk kan innebära för livsmedelsproduktionen, för innovationskraften och för hela samhället.

    2025-11-25
  • #183 Växla till grönt – yrkesbyte och livslångt lärande inom gröna näringarna

    Har du någon gång övervägt att byta yrkesbana, kanske till en karriär inom de gröna näringarna? Här är behovet av kompetens stort, och branschen söker både unga talanger och de som vill ta steget till ett nytt yrke senare i livet. Det finns många vägar in i det gröna näringslivet – från universitet och yrkeshögskolor till fortbildningskurser och entreprenörskap. Eller varför inte genom den praktiska lära-genom-att-göra-skolan? Vi fokuserar på livslångt lärande och möjligheterna för alla som drömmer om en nystart i en grönare bana.

    2024-11-20
  • #165 Forskning, finanser och förslag - framtidens lantbrukare och gröna näringars attraktionskraft

    Vill vi ha en fungerande livsmedelsförsörjning behövs fler unga som väljer att jobba inom de gröna näringarna. I podden Landet pratar vi investeringar, ekonomi och konkurrenskraft - avgörande för den som vill starta en verksamhet och som kanske inte har så mycket kapital med sig. Så hur ser möjligheterna till finansiering ut? Vad kan vi lära oss från forskningen inom området? Och varför är det viktigt med långsiktiga spelregler över mandatperioderna?

    2023-09-20
  • #164 Snabbmaten och beredskapen - kriser och nya matvanor

    Kan snabbmat spela en roll för att öka den svenska livsmedelsberedskapen? Livsmedelsförsörjningen har allt mer hamnat i fokus – med koppling till kris och krig, samhällets sårbarhet och beredskap. Att kunna producera den mat som behövs utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder är viktigt. Här kan även snabbmaten spela en roll. För hela 30 procent av den mat vi äter, äter vi på restaurang. Av restaurangmaten är en femtedel snabbmat - som hamburgare, falafel och korv med pommes frites.

    2023-08-30
  • #160 Gröna vågen vänder åter – vad händer då i svenska landsbygder?

    Den gröna vågen som blomstrade under 1970-talet är nu tillbaka och har blivit föremål för ett forskningsprojekt. Det ska titta närmare på hur den nya gröna vågen ser ut, vilka som flyttar från städerna och kan detta påverka hållbar landsbygdsutveckling och livsmedelsförsörjning?

    2023-05-03
  • #159 Smart digitalisering – varuleveranser i landsbygder

    Landsbygderna måste vara digitala. Det är ett mantra som hörs ofta men vad innebär det rent konkret för invånare och företagssatsningar? Digitalisering är så klart inte ett mål i sig, utan vilka problem kan den lösa. Så hur kan man nyttja tekniken? Och vad finns på gång? I Landet pratatar vi bland annat om ett digitaliseringsprojekt som jobbar med att leverera mat.

    2023-03-22
  • #158 Att vara (r)eko – om unga ekologiska lantbrukare

    Sverige tillhör de länder som har störst andel ekologisk jordbruksmark, högst andel ekologisk konsumtion per capita, tillsammans med världsrekord att servera ekologisk mat i offentliga kök. Ekologiska lantbrukare är oftast yngre och har större gårdar än resten av lantbrukarkåren. Så vad driver unga bönder att välja eko? Vad krävs för att de ska kunna fortsätta och vad tänker de om framtiden när det krisar både ekonomiskt och klimatmässigt?

    2023-03-01
  • #155 Geografiska matvarumärken - smaken av framgång

    Visste du att lukt och smak är våra äldsta sinnen? På dem vi bygger våra minnen och känslor. Geografiska matvarumärken är matvaror som förknippas med olika platser. Som Västerbottenost, Hönökaka, Kalix löjrom och Hernö gin. Närproducerade livsmedel blir allt mer populära. Och de är en outnyttjad potential för Sveriges olika landskap. Men hur kan vi arbeta för att utveckla fler svenska, regionala matvarumärken?

    2022-12-14
  • #130 Svensk ull – en superfiber på frammarsch

    I Sverige produceras runt 1000 ton ull om året, men merparten av ullen används inte - utan bränns upp. Idag saknar Sverige kapacitet för att producera högkvalitativa ullprodukter i stor volym. Men intresset för svensk ull ökar: ull är ett naturmaterial med fantastiska egenskaper och en mängd användningsområden, som dessutom är hållbart för miljön. Är svensk ull på väg att göra comeback?

    2021-09-15
  • #126 Bredda bilden – alla möjliga sorters företag i landsbygder

    Vad finns det egentligen för företag i våra landsbygder? I många branscher finns en urban norm - att vissa företag bara finns i storstäderna, och att företagande i landsbygderna endast handlar om lantbruk, skogsbruk och livsmedelsproduktion. Men den bilden är långt ifrån sann! I många landsbygder är andelen företagare faktiskt högre än riksgenomsnittet och mångfalden av företag är större än vad många tror.

    2021-06-09
Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram