Här lyfter vi fram ett antal utvalda innovationsprojekt som är avslutade eller har kommit en bit på vägen. Läs och inspireras av entreprenörer som utvecklar sina tjänster och produkter för att stärka företagens konkurrenskraft och även skapa förbättringar för miljö och klimat.
Biogasproduktion med askfilterteknik
Biogas är en av de mest miljövänliga energikällorna som finns. Genom att “röta” gödsel och skörderester kan energin som finns i rest-strömmar tillvaratas. På så sätt kan lantbrukare nyttja resurser som redan finns på gården. Om biogasen dessutom kan användas som fordonsgas kan den ersätta fossila drivmedel.
Kolsänksrätter med biokol – för klimatets skull
Hushållningssällskapet Sjuhärad håller på att skapa Sveriges första certifiering för kolsänksrätter med biokol. Man tar fram en certifieringsstandard för kolsänksrätterna för att skapa en fungerande och trovärdig marknad samt utvärderar en rad praktiska arbetssätt.
Handla regionalt genom några få enkla knapptryck
Projektet "Business to business to consumer - B2B2C - licensierbar digital plattform till en ny affärs-modell för hållbar handel av regionala livsmedel" utformar en plattform som ska skapa bättre balans mellan utbud och efterfrågan på regionala produkter för producent, dagligvaruhandel och konsument genom ökad tillgänglighet.
Soldriven spannmåls-torkning kan bli det nya normala
Samster AB utvecklar och säljer solhybridteknik, som bland annat kan användas för spannmålstorkning. Projektet ska konstruera en fullskalig prototyp och driftsätta den i verklig miljö. Prototypen ska kunna ersätta eller komplettera en oljebrännare, som används idag i många befintliga spannmålstorkar.
Nytt odlingssystem med robotar
Att samodla spannmål och bottengrödor skulle ge flera vinster. Frågan har bara varit hur det ska gå till. Roterande spannmålsodling med permanent bottengröda (IP) är ett nytt projekt som med innovationsstöd från EIP-Agri hoppas kunna leverera svaret.
Ätbara svampar ger både mat och bränsle
Svampar som ostronskivling, shiitake och kungsmussling växer just nu i ett svamprobotlabb på SLU i Umeå. Det fina med odlingsmetoden är att den både ger mat och bio-bränsle. I samarbete med företaget Biosteam visar de att det går att effektivisera svampodlingen ytterligare och göra den både billigare och snabbare.
Komposterbar planterings-kruka skulle ersätta plastkrukor
En kruka gjord av biofibrer som håller i tre till fyra månader och som tillåter plantans rötter att tränga igenom krukväggen. Det var målet med projekt “Biokruka” som beviljades EU-medel för att utveckla en kruka producerad av restmaterial från jordbruket. Men det blir inte alltid som man tänkt sig.
Sprutsensorn ska minimera felspridning av bekämpningsmedel
Våren 2023 sökte teknik-agronomen och lantbruk-aren Axel Lagerfelt tillsamm-ans med fyra samarbets-parters innovationsstödet EIP-Agri. Det blev ett positivt besked för innovations-gruppen, och nu i höst börjar de testa den utrust-ning som de utvecklar. Dessutom förbereder de en utställningsramp att visa upp på Agritechnica – en av de större mässorna i branschen.
Nytt sätt att minska matsvinn av broccoli-plantor redan i fält
Svinn från delar av produkter vid skörd av broccoli har fått stöd från EIP Agri för att se hur man kan ta tillvara mer av plantan och använda svinnet som inblandningsprodukter i livsmedel.
Svensk uppfinning gör det möjligt att transportera bidrottningar och puppor utan risker
Bidrottningar och puppor är känsliga för temperatur-växlingar vid transporter till biodlare. Men med hjälp av innovationsstödet EIP Agri har det nu tagits fram ett säkert sätt att tranportera både drottningar och puppor.
Odling av äpplen i svenskt nordligt klimat gav bästsäljande cider på Europas restauranger
Ingen i branschen trodde det var möjligt, men grundarna av Brännland Iscider i Västerbotten gav sig inte. Projektet för storskalig äppelodling i norra Sverige har som ambition att omkullkasta den rådande tesen om vad som går och inte går att odla i norr.
Kompakt utrustning och nya förpackningar för småskaliga odlare ger ökad lönsamhet
Juicer och andra drycker av frukt och bär blir allt mer populärt. För att stödja lokala och småskaliga svenska odlare, utvecklas nu teknisk utrustning för effektiv vidareförädling från mindre och medelstora volymer av frukt och bär med bibehållen kvalitet.
Bättre och effektivare styrning av klimatet i växthus
På grund av de olika årstiderna i Sverige går det åt mycket energi för att värma upp växthus under den kalla delen av året. Genom innovationsstödet från EIP Agri, har man hittat en teknik att värma upp – och även vid behov kyla ner – växthus med hjälp av industriell spillvärme.
Unik svensk uppfödning av humlor för kommersiellt bruk minskar sårbarhet och transporter
I och med bristen på pollinatörer kom idén upp att ta fram humlor till svenska odlare. Målet är att sälja närodlade humlebon med ett genetiskt ursprung från Sverige. Humlorna går också på export.
Svenska kulturgrödor kan bli ett näringsrikt och hållbart alternativ till kött
Vi kan odla mer av det vi själva äter och ta till vara på det svenska kulturarvet. Målet har man bland annat varit att ta fram en vegansk formbar färs, helt tillverkad av svenskodlade grödor.
Svenska ärter – ett hållbart alternativ till utländska baljväxter
Målet var att hitta nya tillämpningar för fortsatt odling av ärter i Skåne. Ärtprotein uppvisar tämligen unika och liknande egenskaper som protein från sojabönor och passar därför som bas i vegetariska produkter.
Öka antalet möjliga skördetimmar genom att lösa problemet med dagg
Dagg förkortar körtiden för en skördetröska. Målet var att underlätta skörd under fuktiga förhållanden. Fler årliga trösktimmar kan också leda till minskade kostnader för skördetröskning.
Bortsorterade musslor kan användas som foder och mat
Företaget Musselfeed gör musselpulver och mussel-mjöl av bortsorterade musslor. De näringsrika produkterna kan sedan användas både som livsmedel och miljösmart foder, bland annat till fjäderfä.
Vägning med kamera förbättrar lönsamhet och djurvälfärd
Med hjälp av digital teknik slipper man väga slaktgrisar manuellt – vilket minskar stressen hos djuren och gör arbetsmiljön säkrare för lantbrukarna. Med hjälp av kamerateknik och självlärande bildbehandling kan följa djurens tillväxt samtidigt som det ökar lönsamheten.
Lammlyftet - för att få fler att välja svenskt lammkött
Hur kan man höja kvalitén och förbättra egenskaperna på svenskt lammkött?
Målet för projektet är att ta fram en svensk standard och manual för lammkötts-kvalitet, för att förbättra kvaliteten och i slutänden hjälpa till att öka försäljning-en av svenskt lammkött.
En innovation av en samisk renskötare - för andra renskötare
Gammalt är ibland bäst. Samen och renskötaren Jonas Vannar har tagit ett traditionellt samiskt bruks-föremål och uppgraderat det. Tack vare innovations-stödet EIP-Agri har han skapat en ny sorts plast-rikkas, en ögla som används vid lassokastning. Den är både djurvänligare än tidigare plastmodeller och gynnar lokal produktion.
AI identifierar bakterier i mjölken inom 24 timmar
Mjölkbönder kan numera ta mjölkprov, odla det på gården, fotografera av det – och få resultatet inom 24 timmar, i stället för att skicka iväg provet till laboratorium för odling och analys och ibland behöva vänta i upp till tio dagar på svar. Fördelarna är många – bland annat kan bonden i tid sätta in förebyggande åtgärder för att minska smittspridning till andra djur i besättningen.
Vi jobbar både med att minska utsläppen och lagra in kol i marken
Projektet har fått stöd för att göra det möjligt att klimat-kompensera genom ökad kolinlagring i svensk jord-bruksmark.
– Det är inte själva metoden som är ny, utan att vi satt ihop det i ett program och gjort olika paket där jord-brukare kan få ersättning för kolinlagrande jordbruksmetoder.
Ny teknik gör nötkötts-produktionen mer effektiv
Mår djuren bra? Växer alla som de ska? Med hjälp av en obemannad automatisk våg kan djuren numera väga sig själva och informationen sparas i molnet. Bonden får daglig tillväxtdata för varje individ och grupp. I sin mobil kan man se grafer på foderåtgång och tillväxt per box.
Ökad djurvälfärd med flyttbara gårdsslakterier
Nyckelfärdiga moduler för lammslakt kan minska djurtransporterna och förbättra djurvälfärden. Ökade möjligheter till hög produktkvalitet och kundanpassning vid direktförsäljning ger stärkt lönsamhet och intresse för lammköttsproduktion.
Innovativ robot möjliggör svensk saffransproduktion i större skala
Det går bra att producera saffran i Sverige, men arbetet med att skörda krokusblommorna för hand har inte varit kostnadseffektivt. Genom ett EIP-projekt har en robot tagits fram som kommer att möjliggöra automatisk skörd.
läs hela artikeln här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sökhundar hittar växtsjukdomar och ogräs
Hundars enastående förmåga att känna igen olika dofter utnyttjas i ett EIP-Agri-projekt för att snabbt och säkert hitta invasiva ogräs och växtskadegörare. Nu ska hundarnas användning utvidgas till att hjälpa växtodlare inom jordbruket och trädgårdsnäringen
Färska åkerbönor ger goda livsmedel men utmanande odling
Livsmedel baserade på baljväxter blir allt mer intressant. Den gröna åkerbönan går bra att odla i Sverige och att använda i vanliga maträtter. Det har man kommit fram till i ett innovationsprojekt inom EIP. Men det finns ett par utmaningar.
Frövitalisering ger snabbare uppkomst och högre skörd
Frövitalisering är en fröbehandlingsteknik som leder till tidigare groning av fröet. Den snabbare uppkomsten ger bland annat tidigare skörd, ökad skörd och bättre konkurrenskraft gentemot ogräs.
Effektivare renskötsel med ny teknik för id-märkning
Innovationsprojektet utvecklar en teknik för renskötseln som kan bidra till djur i god kondition och en lämplig struktur på renhjorden som ger bästa möjliga köttproduktion och därmed stärkt lönsamhet.
Rörflen blir klimatsmart strö i djurstallar
Flera olika nyttor kan förenas när rörflen odlas och används till stallströ. Ett EIP-Agri-projekt har gjort det möjligt att utveckla en produktionslinje för strö från rörflen.
Plan B – Långtidsplan för företag på landsbygden
Verktyget hjälper unga entreprenörer att ställa rätt frågor. EIP-projektet utvecklar ett verktyg som hjälper företagare att planera för långsiktiga aktiviteter, som ägarbyten eller pensionering. Det ger också vägledning för företagets långsiktiga hållbarhet och betydelsen av personliga värderingar för entreprenörskap och ledarskap.
Könssortera ägg i stället för kycklingar
Ett EIP-Agri innovationsprojekt ska gör det möjligt att könssortera ägg, så att bortsorterade tupp-ägg kan bli livsmedel. Att slippa gasa ihjäl tuppkycklingar vid uppfödning av unghöns till äggproduktionen har länge varit ett önskemål.
Svenskt löpe ökar ostens mervärde
Svenska gårdsmejerier med osttillverkning från mjölk av ko, get och får behöver stärka sin konkurrenskraft gentemot importerad ost. Ett EIP-Agri-projekt ska göra det möjligt använda svenskt löpe av samma djurslag som mjölken kommer ifrån.
Smart belysning kan minska energiåtgång och svinn
LED-belysning i växthus sparar energi och kan förses med smart styrning. Med hjälp av innovationsstödet EIP-Agri arbetar Heliospectra AB för att utveckla och kommersialisera en sensor för att detektera stress, kartlägga tillväxten och styra belysningen efter plantans behov.
Hopp för svensk humle
Mikrobryggerier har blivit allt vanligare samtidigt som intresset för svensk öl är stort. Efterfrågan på svensk humle ökar därför dramatiskt. Potentialen för just svenska humlesorter med kända sensoriska egenskaper undersöks nu i ett innovationsprojekt.
Kraftfull drönare skapar stora möjligheter
En ny snabb drönare med stor räckvidd har utvecklats för renskötare. Tack vare finansieringen genom EIP-Agri kunde renskötare och en tillverkare tillsammans inleda ett lyckosamt innovationsprojekt.
Växtbaserad yoghurt på svensk åkerböna - smaken är riktigt bra
Den växtbaserade yoghurt som idag finns i handeln är baserad på soja, kokos eller andra långväga råvaror. Nu har en yoghurt baserad på svensk åkerböna tagits fram tack vare innovationsstödet EIP-Agri, i ett projekt som just avslutats vid RISE.
Ny app kan minska svampgift i havre
Havre är känsligt för angrepp av svampen fusarium som kan ge höga halter av det giftiga ämnet DON i havrekärnan. Med hjälp av innovationsstödet EIP-Agri utvecklas ett beslutsstöd i form av en app i telefonen, som bedömer behovet av att bekämpa fusarium.
B2B2C - ny digital platt-form ökar tillgängligheten av regionala livsmedel
Innovationsprojektet B2B2C - Business to business to consumer - ska via en ny digital plattform göra det lättare för konsumenterna och hitta regionala livsmedel. Samtidigt ska plattformen göra det möjligt för producenterna att nå fler kunder och öka sina volymer.
Förutsägbar kvalitet på svenskt nötkött
Meat Standard Sweden är ett projekt finansierarat genom EIP-Agri som har som mål att förutsäga den sensoriska kvalitén vid slakt, alltså den kvalitet vi upplever med våra sinnen.
Innovativa grindar för en bättre arbetsmiljö
Ökande storlek på besättningarna och ständigt lösgående djur ökar behovet av rationella och säkra hanteringssystem.
Nytt odlingssystem för spannmål i permanent vall
Projektet utvecklar en ny metod för spannmålsodling i ett plöjningsfritt odlingssystem. Det ska bidra till att minska växtnäringsläckage och skapa förutsättningar för en stor kolinlagring.
Revolutionerande nytta för rennäringen
Flera innovationsprojekt utvecklar ny teknik för rennäringen. Ett spännande projekt handlar om övervakning av renar i områden som saknar mobiltäckning.
Innovativ teknik för klimatstyrning i växthus
Ny teknik utvecklas för att kunna värma och kyla växthus med restvärme från industrier. Innovationen kan drastiskt minska energibehovet och göra det möjligt att odla grönsaker i växthus året runt även i kallt klimat.
Precisionsodling ökar konkurrenskraften i svensk frukt- och vinproduktion
EIP-projektet ”IoT och artificiell intelligens för att öka konkurrenskraften i svensk frukt- och vinproduktion - världsnyhet i branschen” är nu klart. Vad är det för innovation projektet har utvecklat?
Att mäta är att veta
Projektet tar fram ett hjälpmedel för att avgöra skördetid och skördemängd av äpple och vindruvor.
Ventilerad stuka förlänger lagringen
Sockerbetor och stärkelsepotatis är grödor som efter skörd lagras i stuka i fält i väntan på att fabriken kan ta emot dem. För att förbättra lagringsförhållandena och minska lagringsförlusterna, utvecklas en teknik för att ventilera stukan, med innovationsstöd av EIP-Agri.
Innovationer för läckert och prisvärt svenskt kött
Många efterfrågar svenskt kött av hög kvalitet, men idag är kvalitén lite ojämn. Det vill dessa projekt ändra på.
Tillsyn av betesdjur med innovativ teknik från orienteringssporten
Framgångar i orienteringssporten kan bli till stor hjälp för att underlätta djurtillsynen på bete.
Digital växtinformation ger stora tidsbesparingar
Digitalisering av information om trädgårdsväxter och arbetsprocesser har ökat effektiviteten för yrkesverk-samma i planskolebran-schen.
Restprodukter blir hälso-samma vegetabiliska livsmedel
En ny metod minskar svinnet i kålodling. När broccolihuvudet är skördat kan resten av plantan tas tillvara och bli vegetariska inblandningsprodukter till livsmedelsindustrin.
Innovativ lösning för
djurdata minskar sanktionsrisk
Ett nytt IT-system gör det möjligt att koppla gårdens datasystem för nötkreatur direkt till Centrala djurdata-basen. Därigenom kan felaktigheter upptäckas direkt och sanktioner undvikas.
Vilken skärpa! Koll på grönsakerna med drönare
Bättre skördeprognoser med hjälp av drönare ger en mer effektiv och hållbar grönsaksodling. Flera projekt använder avancerad teknik för att styra produktionen bättre.
Blommande zoner i odlingslandskapet
Mångfunktionella zoner ökar den biologiska mångfalden och ger även andra nyttor i odlingslandskapet.
Innovativ markering av åkerbrunnar
Smarta brunnsmarkeringar spar miljö, tid och pengar.
Vallskörd med ny teknik ger renare foder och mindre packning
En ny maskin med flera funktioner kan både skörda, vända, lufta och stränglägga.
Innovativa drycker med frukt och bär
Nya projekt utvecklar mousserande vin och juice av frukt och bär från Sverige.
Säkrad pollinering genom skanning av bihälsan
Genom att tidigt hitta varroakvalster i bisamhällen kan skadorna minimeras och friska bin säkras.
Introducera svensk sötpotatis på marknaden
Det är stort intresse för nya grödor i Sverige. Projektet syftar till att skapa ett säkert system för att introducera svensk sötpotatis och andra nya grödor i Sverige.
Effektivare tillsyn av djur på bete
Ett EIP-Agri-projekt utvecklar ett övervakningssystem för djurens position och hälsa. Tillsynen av betesdjur är för de flesta mycket resurs-krävande. I takt med att färre lantbrukare använder fler betesmarker, många gånger långt ifrån gården, blir kostnaderna allt högre.
Innovativ idé i exjobb ledde snabbt till marknaden
Två studenter utvecklade en mobil anläggning för att separera den fasta delen i kogödsel till strö. Att göra ett koncept med en mobil separering är innovativt.
Suggor i grupp ska utfodras individuellt
Nu ska suggor som lever i grupp få äta i fred. Med elektroniska öronmärken ska de få rätt mängd foder och djurvälfärden kan förbättras.
Så ska vildsvinen hållas ifrån åkrarna
Innovationsprojektet Vildsvinsstopp har nu utvecklat en ny maskin för att sätta upp elstängsel som ska stoppa vildsvinen effektivt.
Bättre bekämpning av potatisbladmögel
Projektet utvecklar en ny modell för prognos och varning för potatisbladmögel för att minska den kemiska bekämpningen.
Skördemaskin lyfter den svenska havtornsodlingen
Skörd och tröskning av havtorn har varit en begränsande faktor för en utökad svensk odling av de attraktiva bären. En havtornsodlare har tack vare innovationsstödet EIP-Agri kunnat utveckla både en skördare och en tröska med rensning.
Pasta och snacks av svenska baljväxter
Flera projekt utvecklar vegetabiliska proteiner till livsmedelsindustrin av svenskodlad åkerböna och sötlupin.
Honung med identitet stärker inhemsk produktion
Honung är ett av de mest förfalskade livsmedlen som säljs i Europa.
Ett innovationsprojekt utvecklar en ny analystjänst för såväl geografiskt ursprung som vad honungen består av, inklusive nektarkällor.
Objektiv klassificering av slaktkroppar med digital teknik
En objektiv klassificering vid slakt av nötkreatur och får har varit efterlängtad länge. Med digitala metoder kan det bli möjligt.
Bekämpa ogräsen där de växer
Ogräs växer i varierande mängder över ett fält. Bekämpningen skulle därför kunna anpassas efter mängden ogräs i olika delar av fältet. Med hjälp av drönarbilder som ger underlag till sprutföraren, utvecklar Agroväst en ny teknik med stöd från EIP-Agri.
Här kan du läsa mer om dessa och andra EIP-projekt:
Godkända innovationsprojekt EIP-agri Öppnas i nytt fönster.
EIP-projekt inom EU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.