Landsbygdsnätverket

Landsbygdens Bästa 2013

Årets bästa 2013 belönades med ullbaggepriset vid Landsbygdsgalan på Berns i Stockholm.

Vinnarna

 

Årets landsbygdsföretagare 2013: Äppelfabriken Wiksundsgruppen AB

Motivering: "Äppelfabriken har på ett elegant sätt med nytänkande, kunskap och kvalitet återuppväckt forna tiders träd-gårdstradition på Ekerös Färingsö. Här förädlas äpplen, annan frukt och bär från lokala odlare till sylt, saft, must, cider och öl! Besökare kan njuta av vackra trädgårdar, gårdsbutik, café, musteri och bryggeri. Mathantver-ket har uppmärksammats med medaljregn vid SM i Mathantverk. Fem guld, tre silver och tre brons!"

Årets landsbygdsinnovation 2013: Capra Science AB

Motivering: "Capra Sciences antikroppar produceras i en naturlig och ekologisk miljö. Getterna slipper laboratoriemiljön, kvaliteten och kvantiteten i produktionen har höjts och världsmarknaden väntar. Företagets verksamhet är unik och bidrar till skapandet av en forskningsorienterad landsbygd."

Årets landsbygdsprojekt 2013: LivsWäx

Motivering: "Föreningen LivsWäX har genom projektet stärkt positionen för mindre livsmedelsproducenter i Dalarna och Gävleborg. Nätverket har ökat försäljningen av lokal och regional mat till detaljhandel och restauranger. Ge-nom utveckling av ett lokalt varumärke, gemensam kompetensutveckling, marknadsföring och samarbete har företagen skapat nya arbetstillfällen och ökat omsättningen."

Årets integrationssatsning 2013: Bröd i Bergslagen

Motivering: "Ett projekt där den svenska kulturtraditionen med bak i vedeldad ugn är platsen för möten mellan människor. Gamla och nya brödrecept från hela världen byts och utvecklas samtidigt med både kunskaper och erfarenhet-er. Projektet har lett till nya kontakter mellan gamla och nya svenskar och på så vis byggt upp nätverk i bygden."

Årets miljösatsning 2013: Remida i Vaggeryds kommun

Motivering: "I satsningen Remida lär man barnen tidigt att maximera nyttan av begränsade resurser genom att återanvända spillmaterial. Ett återanvändningscenter har skapats som bygger på samarbete mellan näringsliv och förskola. Remida ingår i ett europiskt nätverk som har sin bas i Italien. Utöver att stärka miljömedvetandet blir barnen ännu mer kreativa, tekniskt intresserade och möjlighetstänkande."

Årets ungdomssatsning 2013: Skånes ponnyagility

Motivering: "Ett projekt som visar att eget engagemang och initiativkraft med mindre ekonomiskt stöd kan leda till utveckl-ing av en helt ny verksamhet. Projektet visar på att ungdomar kan själva på landsbygden. Med lite stöd går det att genomföra idéer och lyckas med något som inte bara gynnar en själv utan även sätter spår i lokalsamhället och visar för andra ungdomar att unga människor räknas och är att räkna med i framtiden. Projektet har drivits av unga tjejer samtidigt som även killar har inkluderats. Ett bra exempel på unga kvinnors handlingskraft."

Årets leaderprojekt 2013: Startgas - vi tänder på din idé

Leader Mitt i Smålands motivering: "Genom att med checkar och delprojekt stödja nyskapande idéer hos enskilda personer och företagsnätverk har projektet hittills stimulerat till 27 nya företag, 21 nya arbetstillfällen och flera nya produkter. Därmed har den lokala servicen inte bara bibehållits utan även ökat med nya verksamheter och arbetstillfällen har skapats liksom värdet av lokal produktion, varor och tjänster."