Förskola, Grundskola, Äldreomsorg • Östergötlands län
Food for Life-konceptet ger barn och äldre en ökad kontakt med lantbruk och matlagning – och mer kunskap om maten de äter.
Att ge kunskap om var maten kommer ifrån, hur den odlas och produceras och hur den sen kommer till tallriken. Genom att ge kunskap och upplevelser kring hela matkedjan adderas mervärden till måltiden och till våra verksamheter för både gammal och ung.
Ett arbetsmaterial togs fram av en arbetsgrupp inom skola F-6, med en struktur för Food for Life-konceptets implementering. Strukturen stödjer återkommande aktiviteter, i alla årskurser, som knyter an till läroplan och kunskapsmål. Aktiviteterna är allt från besök på lantgård, att så fröer och plantera till praktik i skolköket och att lära mer om matens kemi. Inom förskolan ligger fokus mer på måltidspedagogik, och det finns kockar och pedagogisk personal som är speciellt utbildade för att planera och genomföra pedagogiska aktiviteter med koppling till mat och måltider.
Inom äldreomsorgen används måltiderna som trivselskapare. Vi ska genom aktiviteter i vardagen lyfta fram matens ursprung genom att ha ökad kontakt med lantbruk, odling, djur och natur. Mat- och smakupplevelser med matlagning, bakning och livsmedelsförädling förstärker mervärdet. Allt detta är vad Food for Life innebär.
Konceptet/arbetssättet är politiskt beslutat.
Ödeshög, Boxholm och Ydre kommuner jobbar efter samma koncept. Gemensamma upphandlingar har utformats med konceptet som grund för att nå fler lokala producenter. Vi samarbetar också med ett flertal lokala livsmedelsproducenter.
Vi har lyckats med att implementera ett arbetssätt, både inom skola och omsorg, som lever vidare år efter år. Med hjälp av konceptet har vi skapat en röd tråd kring hur vi ska arbeta med allt ifrån upphandling till trivselskapande åtgärder och pedagogik.
Vi kommer fortsätta arbetet för att utveckla Food for Life i alla dess former och framförallt kopplingen mellan Food for Life och målen i agenda 2030.
Läs om Food for Life på vår hemsida. Länk till annan webbplats.
Så upphandlade vi för att synka med vårt Food for Life-koncept.
Läs också en erfarenhet om måltidens roll i den pedagogiska dagen, från förskolan Blanka i Vadstena kommun.
Vadstena kommuns kostenhet
Markus Gustafsson, kostchef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.