Grundskola, Verksamhetsövergripande • Västmanlands län
Att äta hållbart är bra för klimat och hälsa. Konceptet Gröna tråden i Köpings kommun hjälper måltidsenheten att kommunicera om det.
Vi vill nå ut till matgästerna/eleverna med budskap om maten; både om måltiden som helhet och om hållbarhet. Genom Gröna tråden ska man veta vad man får i matsalarna. Konceptet ska också ge kunskap om att maten är bra för elevernas hälsa och klimatet.
Gröna tråden är ett sätt att förpacka det vi håller på med i ett koncept, att göra det enklare att berätta om. Vi vet vad vi gör och vad maten står för, men vi är traditionellt sett dåliga på att kommunicera kring det. Gästerna ska få en större förståelse kring vad man får när man kommer till skolrestaurangen, veta förutsättningarna. Även pedagogerna ska få en större förståelse för det vi gör och kunna kommunicera det till eleverna. Den moderna offentliga måltiden fokuserar på klimatet och även på att utbilda människor att äta rätt. Äter du hållbart så är det både bra för klimatet och människan. Här ser vi att det är en del av vårt uppdrag att även få med de äldre på tåget.
Alla kök/all vår personal har fått utbildning i Gröna tråden. Egentligen handlar det om att förpacka det arbete som vi redan gör. Det finns ett utbildningsmaterial och vi håller på att ta fram en broschyr som ska rikta sig till pedagoger inom förskola och skola. När materialet går ut till elever så ska pedagogerna vara förberedda. Detta är en långsiktig satsning.
Vår satsning på att servera frukost på två högstadieskolor är en del av Gröna tråden. Vi ser att eleverna behöver mer än skollunch för att orka med skoldagen, det blir långa dagar i skolan. Vi har också startat ett arbete med att servera vilt som ett klimatsmart alternativ.
Många elever oroar sig för klimatet, kan de få reda på att måltidsenheten tar ansvar och att den mat som serveras i skolan är klimatsmart så kan det bidra till att de blir mer nöjda och mår bättre.
Det har traditionellt sett varit svårt att få igång ett samarbete med pedagoger och rektorer. Men nu har vi startat igång och varit och pratat om Gröna tråden med rektorer. Det ger ringar på vattnet, så nu börjar det hända saker. Det underlättar att måltidsenheten finns i utbildningsförvaltningen.
Det blir lättare och lättare när man har ett koncept att visa, blir mer tydligt hur vi arbetar. Det blir lättare att kommunicera och få fler med sig. Resultatet ska bli ett integrerat arbetssätt som syftar till att höja kunskapen och som gör att måltidsenhet och skola kan ha samma budskap gentemot matgästerna.
Det är lugnare på skolorna sedan vi började med frukost. Lugnare även vid lunchen. Det är relativt många som äter frukost, ungefär hälften av eleverna.
Den ena skolan har fritidsbarn som de serverar frukost och nu inkluderas även de äldre högstadieeleverna, där serveras en mer traditionell fritidsfrukost. På den andra skolan kallas det energikick och där serveras exempelvis smoothies och energibars. Ingen större kostnadsökning än så länge utan det har kunnat hanterats inom nuvarande budget. Vi ser att vi kan ta tillvara livsmedel och använda till frukosten. Pedagoger och skolan vittnar om en helt annan skolmiljö nu som är mycket lugnare.
Finns inga begränsningar gällande vuxna som äter med elever, det är positivt att vuxna finns med. Vi ser det som en del av pedagogiska dagen men det är viktigt att pedagogerna ser sitt uppdrag.
Nu kör vi, tar tag i taktpinnen. De som vill hänga på får hänga på, de andra får komma efter så småningom.
Vi vill kunna utvärdera denna satsning mot elevernas betyg i vår för att kunna visa konkret om det gör skillnad på skolresultat. Vi vill gärna prata mer om vad som krävs för att prestera i skolan, det räcker inte energimässigt bara med lunch.
Kraven som ställs på en modern måltidsverksamhet har ökat de senaste tio åren. Det är mycket att ta hänsyn till. Gröna tråden är en del av den ordinarie verksamheten som får ta tid.
Köpings kommuns måltidsorganisation
Patric Gill, måltidschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.