• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Livsmedelsstatistik
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
  • Mer kunskap
  • Om oss
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
En flicka äter pasta.
Måltidsmiljön

Måltid som anpassning – ny rutin ger samsyn

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Västra Götalands län

Barn med selektivt ätande behöver få mer mat i magen. En ny rutin, som fokuserar på hela måltiden och inte bara på maten, har lett till ökad samsyn mellan olika yrkesgrupper. Det gör att fler känner ansvar för dessa barn och elever.

Vårt mål

Vi vill förbättra situationen för de barn och elever med selektivt ätande som av olika anledningar inte kan tillgodogöra sig måltiderna som serveras i skola och förskola. Tidigare räknades deras måltider som "specialkost" och den enda kontakten som vårdnadshavare hade var med köket, vilket gjorde att fokus endast låg på maten och inte på måltiden.

Målet har varit att få en ökad samsyn mellan verksamheterna skola/förskola - elevhälsa - måltidsverksamhet kring berörda barn/elever samt att mer mat ska hamna i magen på barn/elever med selektivt ätande, med en förhoppning på ökad måluppfyllelse som följd.

Så gjorde vi

Tillsammans har verksamheterna tagit fram ny rutin för hur måltiderna för barn/elever med selektivt ätande bättre kan anpassas och följas upp. Rutinen har samverkats med lärarfacket och introducerats i samtliga personalgrupper. Den nya rutinen var färdig till höstterminen 2022.

Samarbeten

För att rutinen ska få spridning och att vi är "på rätt spår" har tät dialog skett med barnläkare och barnundersköterska från barn- och ungdomsmedicin Skaraborgs sjukhus.

Resultat

Rutinen har bidragit till en ökad samsyn kring barn och elever och där uppföljningen av insatta anpassningar görs. Skolan har fått en betydligt större känsla av ansvar i frågan. Vårdnadshavare upplevs som väldigt positiva till rutinen, då vi fokuserar på hela måltiden och inte enbart på maten. De elever som inte uppfyller kriterierna för "måltid som anpassning" hänvisas till det utbud som finns vilket har gjort att större fokus kan läggas på de barn/elever som har behovet. Tack vare detta kan även mer tid och fokus läggas på de måltider som är till den stora massan av matgäster.

Rutinen utvärderas och skruvas på efterhand.

Utmaningar

Ändrade arbetssätt ger alltid utmaningar innan rutinerna sätter sig. En del har uttryckt att det tar tid att ha de möten som behöver ske runt vissa elever men med tiden har många även ändrat sig och ser stora fördelar med detta arbetssätt. I en så pass stor organisation är det många som behöver informeras för att det inte ska ske missförstånd och tid måste avsättas för det.

Läs mer

En bild på rutindokumentet Måltid som anpassning.

Kika gärna in på vår hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du ta del av rutindokumentet som pdf? Mejla mattanken@jordbruksverket.se

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsorganisation, skola, förskola och elevhälsoteam i Skövde kommun

Ida Henriksson, måltidsutvecklare

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Meal on wheel ger måltidsglädje

    Med en skolrestaurang på hjul kan elever få varm mat vid exempelvis friluftsdagar. Bilen är också en del i en ökad krisberedskap.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Mer mat i magen med gratis pedagogisk lunch

    Fler vuxna i matsalen bidrar till lugn och ro, vilket gör att eleverna äter bättre. Lugnet smittar även av sig till resten av skoldagen.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse