Förskola, Grundskola, Gymnasium, Verksamhetsövergripande • Skåne län
Med en skolrestaurang på hjul kan eleverna få varm mat vid till exempel friluftsdagar och event. Den omtyckta bilen är också en del i en ökad krisberedskap.
I vår mat- och måltidspolicy finns målet att måltidsmiljön, ute och inne, ska bidra till måltidsglädje och utformas så att barn och elever tycker det är trevligt att äta. Under pandemin var också målet att glesa ut i matsalarna en starkt bidragande anledning till vårt inköp av en "meal on wheel" – en skolrestaurang på hjul.
Så här formulerade vi målen i projektplanen:
Vi gjorde en projektplan, fördelade ansvar och satte tydliga tidpunkter för när olika delar i projektet skulle vara klara. I korthet innehöll planen inledningsvis följande punkter:
Upphandlingsenheten för att kunna köpa bilen, nämnden informerades, enhetschef måltid och kökschefer har varit väldigt aktiva, men också till exempel enhetschef skolbuss så bilen kan ställas upp säkert.
Vi har haft bilen ute otroligt mycket. Inledningsvis på skolgårdar för utglesning, men den har räddat oss vid renoveringar, servat öppna hus, utbildningsdagar och varit med vid friluftsdagar och olika event. I dessa tider för ökad krisberedskap har den använts också för att visa kommuninvånarna vår beredskap.
Det behövs rutiner för det mesta som ska fungera och en tydlig ansvarsfördelning, vilket vi inte hade från början.
Bilen är riktigt populär och vi ska utveckla menyn. Vi behöver också fortsätta utbilda fler kockar, så att bilen kan användas av alla.
Måltidsavdelningen i Trelleborgs kommun
Torbjörn Larsson, kökschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.