Äldreomsorg • Skåne län
Ett helt nytt koncept bidrar till måltidsgemenskap för äldre. Smarta kylar, automater och mikrovågsugnar ger gästerna många olika matmöjligheter på en och samma plats.
Vi ville skapa en trevlig yta där äldre kan umgås och där det finns möjlighet att äta lunch, fika eller ta ett mellanmål.
Vi bestämde oss för att göra om en restaurang, i ett före detta äldreboende, där gästantalet hade minskat efter pandemin och där köket var i stort behov av renovering. I samma hus finns en kommunal trivselpunkt för äldre med olika aktiviteter som är igång dagtid. Vi valde att tänka helt nytt och i dialog med omsorgsförvaltningen och kommunfastigheter arbetade vi fram ett nytt koncept.
Konceptet seniorlounge har hämtat inspiration från hotellvärlden. I loungen finns ”smarta” kylar. Ett företag ansvarar för att kylarna är påfyllda med mat som kan värmas i mikrovågsugnar i loungen. Gästerna kan köpa kaffe och mellanmål från automater. Det finns möjlighet att beställa varm lunch från två restauranger i stan, som levereras till loungen. Det är också möjligt att ta med egen matlåda och värma för den som vill äta egen mat men med sällskap. Det finns porslin att lägga upp sin mat på. Diskning och service sköts av en värdinna som arbetar i seniorloungen på halvtid.
Vi har samarbetat med vård- och omsorgsförvaltningen samt kommunfastigheter.
Loungen ger de äldre stor tillgänglighet till mat och fika över hela dagen. Tack vare det stora utbud som finns i de ”smarta” kylarna kan någon som är sugen på lunch äta mat, medan någon kan ta en fika och en tredje ett mellanmål – och de kan ändå sitta och äta tillsammans. Det finns också mycket personal i huset som kan nyttja loungen, vilket har blivit mycket uppskattat.
Först var en del äldre besvikna över att restaurangen behövde avvecklas. När de har förstått och upplevt det möjliga alternativet, seniorloungen, så har acceptansen ökat.
Just nu har vi inga planer på fler lounger, men konceptet skulle kunna appliceras på fler platser/verksamheter. Det är ett flexibelt alternativ till en fullskalig restaurang eller kafé. Det behövs bara elkontakter och wi-fi till de smarta kylarna.
Kostsektionen, Staffanstorps kommun
Markus Östling, kostchef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.