Verksamhetsövergripande • Skåne län
Att öva i tillagningsköket med påkoppling av reservkraft och trycksatt vatten ger goda erfarenheter för personalen – som ser fram emot att öva mer.
Att testa olika funktioner i vår beredskap, exempelvis den stationära reservkraften och att laga rätter från krismenyn. Även trycksatt reservvatten kopplades på vid denna övning.
Övningen skedde i det tillagningskök som lagar mat till äldreomsorgen samt en förskola. Personalen fick vid detta tillfälle också möjlighet att provlaga en maträtt från krismenyn.
Vi övade scenariot elbortfall i de kök/verksamheter som har stationär reservkraft; ett tillagningskök för äldreomsorgen samt en förskola. En vaktmästare var på plats i varje verksamhet och slog av strömmen. Måltidspersonalen fick koppla på reservaggregaten manuellt. Vi övade också på att använda det trycksatta reservvattnet, som är mobila tankar som kopplas på vattenledningsnätet.
Under övningsdagen lagade måltidspersonalen en rätt från vår krismatsedel, som i första hand baseras på torrvaror och konserver som finns på plats i köket. Övningsdagens krisrätt var en tomatbaserad gryta med bönor, potatis och majs.
Vaktmästare och alla verksamheter, som fick info om övningen i förväg.
Denna gång fungerade arbetet utan problem. Det var en kall dag, -10 grader, vilket gjorde att övningen bara varade en halvdag, tills maten lagats klart.
Vi lär oss mer och mer om vad reservaggregaten för el klarar av, dess kapacitet. Hur länge aggregaten kan köras beror på hur mycket verksamhet som är igång i förskola/skola/äldreomsorg och hur många portioner som ska lagas. Temperaturen utomhus påverkar och det kan också finnas annan verksamhet kopplad till reservaggregaten. Det är viktigt att veta hur mycket el köket kräver. Reservvatten, som kopplas på externt, riskerar att frysa i ledningar och i tappar vid kalla temperaturer. Man måste tänka på att skydda ledning, tapp och tank från kyla.
Att nå ut med information till alla som berörs av övningar är en utmaning. Ibland fastnar informationen på vägen, till exempel nåddes inte äldre med hemtjänst av information om menyförändringen inför övningsdagen. Det skapade onödiga frågor. Extra utmanande kan det vara att nå ut med informationen till externa aktörer, som kanske inte naturligt finns i de vanliga informationskanalerna.
Vi kommer fortsätta att öva och testköra vår kapacitet regelbundet. I kommunen har vi två veckors beredskap med ordinarie matsedel i varje kök och sedan beredskap för ytterligare två veckor med krismatsedel.
Personalen är taggad på att öva mer och vill gärna öva till flera dagar i rad – och gärna oförberett. Det är dock svårt att genomföra, då man inte kan informera verksamheterna om övningen. Nästa gång kommer vi att öva i två dagar och då blir det också övning med vårt nya fältkök. Fältköket är mobilt och kan användas med ved och gasol.
Vi funderar också på komplettera vår beredskap med frystorkad mat genom Adda-upphandlingen men det är en ganska stor investering så där krävs extra tillskott av medel.
Ingela Dejenfelt, kostchef Tomelilla kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.