I debatten kring offentliga måltider efterfrågas ofta mer mat med svenskt ursprung. Hur mycket av det som köps in kan i praktiken komma från Sverige med nuvarande måltidsvanor?
Det finns många olika sätt att lära sig mer om matens ursprung. Genom egna odlingar i elevernas vardagsmiljö, på skolgården eller som på Hamiltons förskola i Helsingborg, inne i matsalen. I Vadstena och Boxholm samarbetar man med lokala jordbrukare. Bland annat görs återkommande besök med odling och skörd som läggs in i läroplanen för de olika årskurserna.
Förutom att smaka en klimatsmart Halloweeninspirerad skollunch bjuds quiz och brödprovning i Burlövs kommun på Offentliga måltidens dag den 15 oktober.
Är du nyfiken på sjömat? Skolmatsakademin i Västra Götaland hade våren 2020 en nätverksträff där det bjöds kunskaper om allt från havet som grönsaksland till sillen som superfisk, nya fiskarter samt hur det går att nyttja nya delar av fisken på kreativa sätt. Det hölls också en workshop om hur det går att öka andelen blå proteiner på framtidens hållbara tallrik.
Att grönsakerna och de vegetariska alternativen ratas av elever som äter skollunch är inte ovanligt. På Finnerödja skola, en F-6 skola med 88 elever i Laxå, ville personalen ändra på detta. Kunde de få eleverna att äta både mer hälsosamt och hållbart? Genom Johanna Björklund, forskare på Örebro universitet, kom Finnerödja skola för två år sedan med i forskningsprojektet Mat i Lärande.