Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • Ugnsbakade grönsaker och rotfrukter på ett fat. Broccolibukett och potatis- och morotsklyftor.

    Måltider i äldreomsorgen: Vilka fördelar finns med Fingerfoods ?


    För vissa målgrupper kan Fingerfoods vara en väg till ökad matglädje, ökad självständighet och ökat välmående. Detta säger Sarah Forsberg, doktorand i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan i Kristianstad.
  • Barnhänder färglägger bilder på frukt och andra matvaror.

    Flaggspel och målarbild bland nyheterna i årets material för Offentliga måltidens dag


    Nu finns det grafiska materialet för Offentliga måltidens dag 2022 tillgängligt för de kommuner och regioner som anmält sig. Det finns både mallar och färdigt material som kan skrivas ut och användas direkt.
  • Montage av fyra bilder från ett frukostbord: hjärtformade bröd, juiceglas på en bricka, uppskurna grönsaker, någon gräddar våfflor.

    Hotellfrukost och Nobelfest – aktiviteter och måltider går hand i hand på vårdboendet Boken


    På Boken i Mjölby kommun får de äldre guldkant i vardagen genom aktiviteter kopplat till måltider. Azra Redzepovic, enhetschef på vårdboendet berättar om hur väl samarbetet fungerar mellan avdelningarna och tillagningsköket, som exempelvis när man genomförde en uppmärksammad och uppskattad ”hotellfrukost”.
  • Anette Gustawson på sin gårdsplan tillsammans med besökare i vita skyddsdräkter.

    Temadag med fokus på mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost


    Lagom till vårens kosläpp bjöd MATtanken tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm in till en temadag om mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost. Färden gick till Billinge gård utanför Norrtälje där mjölkbonden och entreprenören Anette Gustawson helhjärtat och stolt visade upp sin verksamhet.
  • Personal lägger  upp portioner på tallrikar. På bilden syns en hand som fördelar ärtor och andra grönsaker.

    I år kommer livsmedelsbudgeten inte räcka till!


    Kostnaden för livsmedel till offentlig sektor har ökat med 10-16 procent i år och fler prishöjningar är att vänta i höst. Men hittills har få kommuner och regioner utlovat kompensation till måltidsorganisationerna i årets budget, för de höjda priserna på livsmedel. Detta är en av de saker som framkom i MATtankens studiosamtal, fredag den 29 april.– Det är svårt, kanske rentav omöjligt, att spara in de ökade kostnaderna. Livsmedelsbudgeten räcker helt enkelt inte till, säger MATtankens Eva Sundberg och pekar på risken att offentliga måltider tappar i kvalitet.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post