Landsbygdsnätverket

2021

Här hittar du information om de studiosamtal som vi genomförde 2021.

9 december: Ekologiskt i offentliga kök – hur kan man tänka och resonera i kommunerna?

Kalv i hage, närbild på mulen.

Under november och december har MATtanken fokus på ekolgiskt i offentliga kök. Vi har publicerat artiklar och genomfört ett webbinarium. I Studio MATtanken fortsätter vi att vända och vrida på frågan om ekologiska livsmedel i offentliga kök.

Hur gör offentliga kök i praktiken? Kostar det mer med ökad andel ekologiskt? Vad har man råd med? Förändras menyerna? Hur kommunicerar man med matgästerna? Det är några av frågorna som vi tar upp i studiosamtalet tillsammans med måltidschefer från några olika kommuner.

11 november: Grötfrukost till alla. Mervärden! Merkostnad?

Man i FoodTruck serverar mat till två kvinnor.

Frukostservering före skoldagen förekommer på olika håll i landet. Motiven för att starta upp kan vara olika; för att energimässigt rusta eleverna bättre för skoldagen, skapa en mysig och välkomnande stund innan skolan drar igång eller som en medveten folkhälsosatsning. I StudioMATtanken den 11 november pratar vi med Gunilla Martinsson, måltidschef i Munkedals kommun, om deras satsning på grötfrukost före skoldagen. I samtalet finns det utrymme för deltagarna att tycka till. Erbjuder din kommun också frukost i skolan? Kanske vill du dela med dig av egna erfarenheter?

28 oktober: Utelunch från Foodtruck – glesar ut i trånga skolrestauranger?

Man i FoodTruck serverar mat till två kvinnor.

Under pandemin föddes idén om en Foodtruck i Trelleborgs kommun. Upprinnelsen var en önskan om att glesa ut i trånga skolrestauranger samt att det fungerade bra när man testade att servera gymnasieelever lunch utomhus under devisen Grab & go. Foodtrucken som nu är inköpt kan användas i samband med frilufts- och temadagar, event och som avlastning när det är hårt tryck i skolrestaurangerna. Stina Salomonsson, verksamhetschef måltider i Trelleborg, intervjuas om kommunens satsning.

21 oktober: Hurra för Offentliga måltidens dag!

Anna Lundstedt och Eva Sundberg i en studiomiljö.

Vad händer runtom i landet? I detta studiosamtal tar vi tempen på aktiviteterna inför firandet. Politiker på besök, tema närproducerat, vilt och vildsvin, nya recept, samverkan seniorer och barn, musik, mässor och kaffekalas, provsmakningar i skolrestaurangen, fina dukningar. Vi ringer upp några olika verksamheter för att stämma av läget. Vi spanar också gemensamt in #måltid21 för att se vad som lagts ut hittills. Varmt välkomna!

14 oktober: Nytänkande upphandling minskar matsvinn och skapar guldkant

En rykande kaffekopp och ett fat med smörgås och grönsaker.

Göteborgs stad har genomfört en upphandling av livsmedel med kort hållbarhet. MATtankens projektledare Eva Sundberg samtalar med Ann Sagvall, upphandlingsledare i Göteborgs stad, om hur den nytänkande och innovativa upphandlingen gick till. I studion finns även Philippa Jacobs, enhetschef måltid, grundskolan i Göteborgs stad. Hur har det fungerat i praktiken att använda avtalet?

Senast uppdaterad