Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • Conny Bjurman, livsmedelscontroller Skövde kommun

    Hur mycket svenskt är det möjligt att få på den offentliga tallriken?


    I debatten kring offentliga måltider efterfrågas ofta mer mat med svenskt ursprung. Hur mycket av det som köps in kan i praktiken komma från Sverige med nuvarande måltidsvanor?
  • Fotomontage: barnteckningar / barn vattnar odlingslåda.

    Temartiklar: Många vinster med odling i förskola och skola


    Det finns många olika sätt att lära sig mer om matens ursprung. Genom egna odlingar i elevernas vardagsmiljö, på skolgården eller som på Hamiltons förskola i Helsingborg, inne i matsalen. I Vadstena och Boxholm samarbetar man med lokala jordbrukare. Bland annat görs återkommande besök med odling och skörd som läggs in i läroplanen för de olika årskurserna.
  • Fotomontage: köksland och årshjul Mat i lärande

    Skollunchen är huvudingrediens i lärande för hållbar utveckling i Laxå


    Att grönsakerna och de vegetariska alternativen ratas av elever som äter skollunch är inte ovanligt. På Finnerödja skola, en F-6 skola med 88 elever i Laxå, ville personalen ändra på detta. Kunde de få eleverna att äta både mer hälsosamt och hållbart? Genom Johanna Björklund, forskare på Örebro universitet, kom Finnerödja skola för två år sedan med i forskningsprojektet Mat i Lärande.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post