Landsbygdsnätverket
En man i blå overall tar hand om sina kreatur. Fotot är taget utomhus i en hage.

Foto: Linnea Ronström, Scandinav bildbyrå.

Kommuner höjer sin beredskap genom lokala livsmedelsinköp

Eva Sundberg, sakkunnig mat och måltider vid Jordbruksverket och projektledare för MATtanken, blev intervjuad av radio P4 Kristianstad om hur offentliga måltider jobbar med beredskapsfrågan.

Att upphandla Ko på rot eller abonnera på "Kotell" är ett exempel på sätt att handla mer lokala livsmedel och att samtidigt förbereda sig för en möjlig kris. Upprustning av beredskapskök och inköp av exempelvis utrustning för frystorkning, kylkontainrar och liknande är annat som är på gång i kommunerna inom beredskapsområdet, berättade Eva Sundberg.

Här kan du lyssna på intervjun med Eva Sundberg hos P4 Kristianstad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns också en intervju med Tomelilla kommun, som just köpt in ett nytt fältkök. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efterfrågat beredskapsnätverk

Sedan ett års tid driver MATtanken det så kallade Beredskapsnätverket. Nätverket har mer än 400 medlemmar som kommer från kommuner, regioner och länsstyrelser och andra aktörer som jobbar med offentliga måltider och beredskap. Den senaste träffen i Beredskapsnätverket handlade om just lokal mat och beredskap.

Här kan du läsa mer om Beredskapsnätverket och MATtankens arbete för att stärka offentliga måltidsverksamheter beredskap.

Senast uppdaterad