• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap9
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk126
  • Forskning3
  • Företagande3
  • Handel och marknad2
  • Innovation och utveckling7
  • Jordbruk3
  • Klimat och miljö7
  • Kommunikation3
  • Kompetensförsörjning1
  • Landsbygdsutveckling2
  • Leader4
  • Mat och livsmedel23
  • Politik och program2
  • Rennäring1
  • Skola och utbildning1
  • Trädgårdsnäring1
  • Turism och besöksnäring2
  • Unga2
  • Växtodling1

Område

  • AKIS och EIP-Agri2
  • Hållbara blå näringar67
  • Hållbara gröna näringar2

Typ

  • EIP-projekt3
  • Poddavsnitt21

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året39
  • Mer än ett år sedan87
  • #118 Spökfiske - från förlorade fiskeredskap till hållbara produkter

    Runt om i landets hav och sjöar finns det redskap som fortsätter att fiska trots att ingen tar hand om fångsten. Det kallas spökfiske och innebär att vattenlevande djur dör i fiskeredskap helt i onödan. Men nu görs insatser för att ta upp och återvinna skräpet för att skapa nya hållbara produkter. Så hur går det till? Och vad har arkitekter med det hela att göra?

    2020-12-09
  • Musselägg är oslagbara

    Musselmjöl som foder till hönor ger dubbel miljönytta. Musslorna samlar växtnäring så övergödningen minskar och mjölet kan ersätta protein i hönsfodret som vi människor kan använda.

    2020-05-18
  • #105 Hållbart foder - nyckelfråga för att svensk fiskodling ska kunna växa

    Fiskodling är en av världens snabbast växande sektorer. Även i Sverige finns stor potential för fler fiskodlingar av olika slag. Men för en utökad svensk produktion krävs dels mer hållbart och gärna inhemskt producerat foder, dels att det blir enklare att få de olika slags tillstånd som krävs för att odla fisk.

    2020-04-08
  • #102 Vad får vi för pengarna? - om havs- och fiskeriprogrammet

    Visste du att vi i Sverige har nästan 1,5 miljarder kronor för att genomföra havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020? Den största delen kommer från medlemsländernas gemensamma EU-kassa. Nu är det knappt ett år kvar av programperioden. Gör pengarna nytta och vilken nytta ska de göra? Det ska vi försöka reda ut denna gång.

    2020-02-26
  • #101 Mer musslor - ett livsmedel med potential

    Det skulle kunna odlas mycket mer musslor i Sverige och vi äter förhållandevis lite musslor i jämförelse med andra europiska länder. Musslor ett livsmedel med potetial och det behövs mer kunskap i alla led. Från inköpare av mat till restauranger och offentliga kök till oss konsumenter. Och hur kan just musslor bidra till en landsbygdsutveckling i våra kustsamhällen, vilka för- och nackdelar finns och varför kommer vi också snacka om hönor?

    2020-02-12
  • Fiskhandlaren - specialiserad på kvalitet och kunskap

    Vad är egentligen skillnaden på en fiskhandlare och en fiskdisk? Kvalitet och kunskap om produkterna är några av nycklarna för att lyckas i en ökande konkurrens som har förändrat landskapet för många av landets hundratals fiskhandlare.

    2020-02-04
  • Grossisten - länken till konsumenten

    Röding från Vilhelmina, gös från Mälaren, tonfisk från Indiska oceanen och havsabborre från Turkiet är några exempel. All världens fisk och skaldjur finns hos Bröderna Hansson i Fiskhamnen i Göteborg. Grossisternas roll är fundamental på fiskens väg från hav och sjö till bord.

    2019-11-19
  • Fiskauktionen - navet i fiskhamnen

    Göteborgs Fiskauktion är navet i fiskhamnen. Här har detaljister och grossister gjort upp sina affärer i över 100 år. Och principen är densamma nu som då – högsta budet vinner och fisken hamnar sedan i fiskdiskar och på restauranger över hela Sverige och i Europa.

    2019-11-06
  • Landningskontrollen - för ett hållbart fiske

    All fisk som landas i Sverige kontrolleras av Havs- och vattenmyndigheten. Kent Landvall och hans kollegor på Landningskontrollen utför inspektionerna på fartyg och i hamnar – allt för att säkra ett hållbart fiske i enlighet med EU:s regelverk.

    2019-10-30
  • Fiske med passiva redskap - flexibilitet är nyckeln

    Fiske med passiva redskap handlar om flexibilitet och att hitta olika inkomstmöjligheter. Per och Ulrika Isaksson bedriver kustnära fiske och säljer den fisk de får upp direkt vid kaj och till grossister.

    2019-10-23
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram