• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap11
  • Digitalisering1
  • Djur2
  • Finansiering och EU-stöd12
  • Fiske och vattenbruk23
  • Forskning5
  • Företagande22
  • Handel och marknad9
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling16
  • Jordbruk11
  • Jämställdhet och inkludering1
  • Klimat och miljö25
  • Kommunikation4
  • Kompetensförsörjning1
  • Kultur4
  • Landsbygdsutveckling3
  • Leader3
  • Mat och livsmedel121
  • Politik och program8
  • Skog och skogsbruk1
  • Skola och utbildning1
  • Trädgårdsnäring6
  • Turism och besöksnäring1
  • Unga5
  • Växtodling7

Område

  • AKIS och EIP-Agri2
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar22
  • Hållbara gröna näringar40
  • Landsbygdsutveckling och Leader3

Typ

  • EIP-projekt14
  • Poddavsnitt35

Senast ändrad

  • Senaste månaden6
  • Senaste året36
  • Mer än ett år sedan85
  • Framtidens lantbruk: Utmaningar och möjligheter vid ägarskiften

    Ägarskiften inom svenskt lantbruk är viktiga för att säkerställa en hållbar och livskraftig jordbrukssektor. Att unga lantbrukare kan ta över gårdar är avgörande för att upprätthålla livsmedelsproduktionen och stärka Sveriges självförsörjningsgrad.

    2025-04-09
  • Generation Z i fokus för EU:s CAP‑nätverk

    Hallå där! Carl Filip Trolle-Hjälte och Zaio Hellgren, ni har båda varit i Bryssel för att delta i samtal kring ägarskifte och de utmaningar som lantbruket står inför för. Hur ser Generation Z (personer som föddes och växte upp kring millenieskiftet) på att jobba och driva företag i de gröna näringarna? Berätta mer om arbetsgruppen Gen Z och vad det innebar att delta.

    2025-04-08
  • Vem ska odla framtiden? Utmaningar och lösningar för det svenska lantbruket

    Hur kan man skapa en trygg och säker arbetsmiljö för lantbrukare samtidigt som man gör näringen mer attraktiv för nästa generation? Gröna arbetsgivare och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet arbetar aktivt med att möta branschens utmaningar – från säkerhetsfrågor till rekrytering och innovation.

    2025-01-23
  • Hållbar svensk sjömat i fokus för Blå mat

    Hallå där, Markus Langeland. Du är ledamot i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp kring hållbara blå näringar och representerar centrumbildningen Blå mat. Ni har nyligen fått fortsatt finansiering ytterligare fyra år. Vad är Blå mat och vad vill ni uppnå?

    2024-10-22
  • Vem betalar för jordbrukets gröna omställning?

    ”EU har ett stort ansvar och Sverige har möjligheter att påverka EU”. ”Alla behöver engagera sig i kedjan, från produktion till konsumtion.” Det var några av insikterna som kom fram på Landsbygdsriksdagen, i samband med seminariet Jordbrukets gröna omställning – Vem har ansvar och vem ska betala?

    2024-06-18
  • Svartmunnad smörbult – en framtida matresurs

    Svartmunnad smörbult är en främmande invasiv art i Sverige. Den riskerar att tränga undan annan fisk, men kan kanske också bli en resurs – som matfisk. I området kring Svarta havet, där arten ursprungligen kommer ifrån, är den ett vanligt inslag på menyn. Hannes Hall och Vesa Tschernij på Marint centrum i Simrishamn hoppas nu att svenskar också ska vilja lägga fisken på tallriken.

    2024-06-10
  • Mört – ingen skräpfisk?

    Merparten av den fisk som vi äter är importerad och mängder av svensk insjöfisk, som mört, blir kräftbete istället för livsmedel. Men om det till exempel skulle bli krig och importen av fisk stryps skulle insjöfiskar kunna bli en kompletterande del av kosten. Det menar Örjan Östman vid SLU och Gustaf Almqvist vid Länsstyrelsen i Stockholm.

    2024-06-03
  • Lake – en bortglömd delikatess

    Trots att det är en välsmakande fisk som det finns gott om på flera håll i Sverige, finns det knappt någon marknad för lake. Jonny Ståhl från Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund menar att efterfrågan på denna outnyttjade resurs måste öka och för det krävs samverkan.

    2024-05-24
  • Kommuner höjer sin beredskap genom lokala livsmedelsinköp

    Eva Sundberg, sakkunnig mat och måltider vid Jordbruksverket och projektledare för MATtanken, blev intervjuad av radio P4 Kristianstad om hur offentliga måltider jobbar med beredskapsfrågan.

    2024-05-19
  • Siklöja - "Äter vi rommen måste vi äta fisken"

    I Finland fiskar man siklöja för fiskens skull och löjrommen är en god biprodukt. I Sverige äter vi rommen men slänger fisken eller gör fiskmjöl av den. Det är ett slöseri med resurser och naturligtvis borde siklöjan användas till mat, menar Teija Aho från fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska.

    2024-05-06
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram