• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap11
  • Digitalisering1
  • Djur2
  • Finansiering och EU-stöd12
  • Fiske och vattenbruk23
  • Forskning5
  • Företagande22
  • Handel och marknad9
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling16
  • Jordbruk11
  • Jämställdhet och inkludering1
  • Klimat och miljö25
  • Kommunikation4
  • Kompetensförsörjning1
  • Kultur4
  • Landsbygdsutveckling3
  • Leader3
  • Mat och livsmedel121
  • Politik och program8
  • Skog och skogsbruk1
  • Skola och utbildning1
  • Trädgårdsnäring6
  • Turism och besöksnäring1
  • Unga5
  • Växtodling7

Område

  • AKIS och EIP-Agri2
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar22
  • Hållbara gröna näringar40
  • Landsbygdsutveckling och Leader3

Typ

  • EIP-projekt14
  • Poddavsnitt35

Senast ändrad

  • Senaste månaden6
  • Senaste året36
  • Mer än ett år sedan85
  • Vardagstips och insatser för att minska matsvinnet

    Hushållen slänger 75 procent av det totala livsmedelsavfallet. Matsvinn uppstår dock i hela livsmedelskedjan; i butiker, restauranger, storkök och vid livsmedelsproduktion. Den Internationella matsvinnsdagen är ett tillfälle att uppmärksamma hur vi på olika sätt kan bidra till att maten ska hamna i magen och inte i soporna.

    2023-09-29
  • Odling av äpplen i svenskt nordligt klimat gav bästsäljande cider på Europas restauranger

    Ingen i branschen trodde det var möjligt, men grundarna av Brännland Iscider i Västerbotten gav sig inte. Projektet för storskalig äppelodling i norra Sverige har som ambition att omkullkasta den rådande tesen om vad som går och inte går att odla i norr. Med hjälp av innovationsstöd från EIP-Agri har man planterat 12 000 äppelträd i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland med äppelsorter som ska klara en kort säsong, vara köldtåliga och ha en bra lagringskapacitet. Målet är att bli självförsörjande på lokala äpplen som man sedan gör iscider av.

    2023-09-26
  • #165 Forskning, finanser och förslag - framtidens lantbrukare och gröna näringars attraktionskraft

    Vill vi ha en fungerande livsmedelsförsörjning behövs fler unga som väljer att jobba inom de gröna näringarna. I podden Landet pratar vi investeringar, ekonomi och konkurrenskraft - avgörande för den som vill starta en verksamhet och som kanske inte har så mycket kapital med sig. Så hur ser möjligheterna till finansiering ut? Vad kan vi lära oss från forskningen inom området? Och varför är det viktigt med långsiktiga spelregler över mandatperioderna?

    2023-09-20
  • Nytt sätt att minska matsvinn av broccoliplantor redan i fält

    En form av svinn är de delar av produkter som inte tas tillvara och skördas i fält. I exempelvis broccoliproduktion används endast den översta tredjedelen av plantan, medan stora delar av stammen samt bladen plöjs ner i jorden. Projektet Utveckling av vegetariska inblandningsprodukter av sidoströmmar från broccoliproduktion har fått innovationsstödet EIP-Agri för att se hur man kan ta tillvara mer av plantan och använda svinnet som inblandningsprodukter i livsmedel.

    2023-09-04
  • #164 Snabbmaten och beredskapen - kriser och nya matvanor

    Kan snabbmat spela en roll för att öka den svenska livsmedelsberedskapen? Livsmedelsförsörjningen har allt mer hamnat i fokus – med koppling till kris och krig, samhällets sårbarhet och beredskap. Att kunna producera den mat som behövs utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder är viktigt. Här kan även snabbmaten spela en roll. För hela 30 procent av den mat vi äter, äter vi på restaurang. Av restaurangmaten är en femtedel snabbmat - som hamburgare, falafel och korv med pommes frites.

    2023-08-30
  • Kullings kalvdans - från idé till leaderfinansiering och skyddad EU-beteckning

    Varje år får idéer och verksamheter stöd genom Lokalt ledd utveckling, Leader. Ett exempel på ett långsiktigt lyckat leaderprojekt är Kullings kalvdans som tack vare uthålligt engagemang gått från idé till aktiebolag och en skyddad geografisk beteckning inom EU.

    2023-08-21
  • Svenska ärter – ett hållbart alternativ till utländska baljväxter?

    Den svenska ärtodlingen drabbades hårt efter att Findusfabriken i Bjuv lades ner 2017. Men genom det EU-finansierade projektet “Give peas a chance – nya produkter och marknader för den svenska ärtan”, ville man utforska nya marknader för att ge den svenska ärtan en andra chans.

    2023-06-30
  • Svenska kulturgrödor kan bli ett näringsrikt och hållbart alternativ till kött

    Vi bör odla mer av det vi själva äter och ta till vara på det svenska kulturarvet. Det menar företaget och nätverket Nordisk Råvara vars ambition är att minska livsmedelsimporten och öka den inhemska odlingen. Genom innovationsstöd från EIP-Agri har man bland annat kunnat ta fram en vegansk formbar färs, helt tillverkad av svenskodlade grödor.

    2023-06-20
  • Lammlyftet - för att få fler att välja svenskt lammkött

    Hur kan man höja kvalitén och förbättra egenskaperna på svenskt lammkött? Målet för projektet är att ta fram en svensk standard och manual för lammköttskvalitet, för att förbättra kvaliteten och i slutänden hjälpa till att öka försäljningen av svenskt lammkött.

    2023-06-12
  • Allt fler livsmedel skyddas av EU

    Vänerlöjrom, Äkta Gränna Polkagrisar, Sörmlands ädel, Rökt Vättersik och Grebbestadostron har tack vare ett långsiktigt arbete tilldelats en skyddad EU-beteckning det senaste året. Märkningen ger konsumenterna en kvalitetsförsäkran, hjälper producenterna att skydda produktens namn och kan lokalt ge positiva effekter för besöksnäringen.

    2023-05-31
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram