• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap5
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk67
  • Forskning2
  • Företagande2
  • Handel och marknad2
  • Innovation och utveckling3
  • Jordbruk1
  • Klimat och miljö4
  • Kommunikation3
  • Mat och livsmedel22
  • Politik och program2
  • Skola och utbildning1
  • Unga1

Område

  • Hållbara blå näringar67
  • Hållbara gröna näringar1

Typ

  • Poddavsnitt14

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året26
  • Mer än ett år sedan41
  • Kartläggning av algtoxiner banar väg för klimatanpassat vattenbruk

    Med tio miljoner kronor i stöd från havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet arbetar forskare och musselodlare tillsammans för att kartlägga algtoxiner i Östersjön. Projektet syftar till att skapa verktyg och system för att övervaka toxiner och ge musselodlingar förutsättningar för att producera livsmedel.

    2025-03-17
  • Smögenlax satsar framåt – investerar i hållbar laxodling

    Smögenlax har efter en lång process fått klartecken att starta en landbaserad laxodling. Med ett beviljat stöd från havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet kan företaget nu satsa på att bygga upp en hållbar och storskalig laxproduktion. Bengt Gunnarsson, delägare i Smögenlax, berättar om vad investeringen betyder och hur den möjliggör en ny era för svensk laxodling.

    2025-03-03
  • En affärsmodell för framtidens tångodling

    Med stöd från havs-, fiskeri-och vattenbruksprogrammet arbetar startupbolaget Koastal på Västkusten med att utveckla en affärsmodell för hållbar tångodling i stor skala. Projektet syftar till att skapa ett franchisekoncept där småskaliga aktörer enkelt kan etablera och driva tångodlingar.

    2025-02-18
  • Lotsar och innovationssupport - så ska nya stödfunktioner guida rätt i vattenbruket

    Under hösten lanserade Jordbruksverket två nya stödfunktioner till vattenbruket; tre vattenbrukslotsar och en innovationssupport med två personer. Men hur ska de fungera? Och vad är skillnaden mellan dem? Jordbruksverket hjälper till att reda ut.

    2025-02-14
  • Blåa värdekedjor för siklöja, braxen och lake – ett hållbart lyft för svenska vatten

    Lax, räkor, sill och torsk är de mest konsumerade fiskarterna i Sverige och merparten av all fisk som äts importeras. Samtidigt blir mindre än 75 procent av den fisk som fångas av svenska båtar till livsmedel. Fiskar som braxen och lake används i begränsad omfattning och när siklöja fiskas är det främst rommen som blir till mat. Det vill man från projektet "Blåa värdekedjor för siklöja, braxen och lake" ändra på.

    2025-02-03
  • Karin ny på kansliet - jobbar med både gröna och blå näringar

    Sedan årskiftet jobbar Karin Bendz på Landsbygdsnätverkets kansli. Hon kommer att samordna analysgruppen Hållbara gröna näringar och är även med i nätverkets arbete med hållbara blå näringar.

    2025-01-21
  • Ny guide visar vägen till samexistens mellan fiskare och vindkraft i Norge

    Norge står inför en stor satsning på vindkraft, men vad händer med fisket när stora vindkraftsparker ska byggas tills havs? En ny guide, framtagen tillsammans av fiskeorganisationer och vindkraftsbranschen, ska göra det lättare för båda parter att samverka och undvika konflikter.

    2024-12-17
  • #184 Framtidens odlingar finns under ytan – svensk tång som mat för hälsa och klimat

    Tång – en råvara som inte bara kan förnya våra matvanor utan också bidra till en friskare planet. Fler svenska tångodlingar växer fram, och forskare, entreprenörer och politiker ser en enorm potential i algbaserade livsmedel. I länder som Japan och Korea är tång redan en självklarhet på matbordet, så kan det bli vardagsmat även här? Vad krävs för att göra havets superfood tillgänglig för alla och vem kommer odla den?

    2024-12-11
  • Mindre svinn och mer samarbete - flera lärdomar efter sjömatsresa till Island

    Ta vara på och använda hela fisken och få till mer samarbete i hela värdekedjan. Det är två lärdomar som ett gäng svenska aktörer fick med sig efter en inspirationsresa till Island med fokus på sjömat och innovation. Och även om ländernas förutsättningar skiljer sig åt, finns en hel del att göra på hemmaplan.

    2024-11-22
  • Ny medlem: SWEMARC

    Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC, har nyligen gått med som medlemmar i Landsbygdsnätverket. Kristina "Snuttan" Sundell, verksamhetsledare och ordförande för SWEMARC, berättar att man med sitt medlemskap hoppas kunna växla upp sina insatser och samverka med fler aktörer som har samma mål.

    2024-11-11
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram