Landsbygdsnätverket
Foto Phil Jamiesson

Malin Schreiber och Martin Burkett som driver ekodynamiska odlingarna på Peterslunds Eko-odling. Fotograf: Phil Jamieson.

Så finansierar du din landsbygdsidé

Genom en rapport om finansiering av nya företag på landsbygden, inspirerande artiklar och ett webbinarie i samma ämne, vill Landsbygdsnätverket bidra till uppstarten av nya innovativa företag inom de gröna näringarna.

Kanske går du omkring och bär på en affärsidé som du tror kan bli ett hållbart landsbygdsföretag – men tvekar kring hur du ska finansiera investeringarna som krävs för att sjösätta din landsbygdsidé?

Då kan Landsbygdsnätverkets informationssatsning kring finansiering av nya företag på landsbygden vara något för dig. Konkreta företagsexempel med olika finansieringslösningar, ett webbinarie och en faktaspäckad rapport bereder väg i snårskogen.

Swedish Country Living

Foto: Swedish Country Living

Ny rapport om finansiering

I rapporten presenteras forskning om hur finansieringsmarknadenser ut för landsbygds-företagare och vilka problem som dessa ofta möter när de behöver kapital. Rapporten pekar på både brister och möjligheter.

- Rapporten pekar på olika finansieringskällor. Listan är inte heltäckande utan är tänkt att fungera som inspiration, säger Nils Lagerroth från Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Gröna näringar.

Landsbygdsnätverkets kampanj belyser olika stöd, möjligheter och finansieringslösningar för att underlätta för entreprenörer att starta nya innovativa landsbygdsföretag.

Foto Tina Stafrén

Odlaren Nisse Gustafsson på ett av sina fält. Fotograf: Tina Stafrén.

Etablerade rådgivare

Men entreprenören behöver också ta kontakt med etablerade rådgivare.

- Vi rekommenderar att du som företagare i nästa steg vänder dig till en etablerad rådgivare för att få hjälp med att spetsa till den plan som du ska presentera för finansiärer och få hjälp att hitta lämpliga sådana, säger Ylva Lundkvist Fridh, verksamhetsutvecklare på Hela Sverige ska leva som tillsammans med Karin Wenström, informatör på Hela Sverige ska leva har skrivit rapporten.

Förutom listor och länkar, information och källhänvisningar innehåller rapporten konkreta exempel på företagare som tänkt utanför boxen och beskrivningar hur de finansierar sina gröna företagsidéer.

Andelssystem och crowfunding

I både rapporten och inspirationsartiklar möter vi den digitala gårdshandeln MinFarm som finansierade sin företagsidé genom crowfunding.

I artiklarna läser vi om företaget Swedish Country Living som via andelssystemet finansierar lammuppfödning och det öppna kulturlandskapet.

Fotograf: Mireille Lynn Rosas

Fotograf: Mireille Lynn Rosas


Finansiärer

Vi möter även bröderna Fabian och Philip Axelsson som driver företaget Nordish Food. Genom medvetet och strategiskt kontaktskapande fann de finansiärer med samma värderingar. Nu har bröderna en verksamhet baserad på att servera närodlad och hälsosam lunchmat till hungriga Göteborgare.

 

 

Webbinarie

Torsdagen den 7 februari hölls webbiniariet "Finansiering för nya företag på landsbygden".

Se webbinariet på Youtube. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Rapporten

Finansiering för nya företag på landsbygden Pdf, 2.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Inspirationsartiklar

Inspirationsartiklar med företagare som tänkt utanför boxen och hur de finansierar sina gröna företagsidéer hittar du här:

MinFarm:

Swedish Country Living:

Nordish Food:

Publicerades