Landsbygdsnätverket
En pizza ligger upplagd på ett fat

Svensk ost på pizzan

En halv miljon pizzor äter vi i Sverige en vanlig dag - det är många det! Den mesta osten på dem är importerad. Om fler bad om svensk ost på pizzan skulle det hända grejer. Kampanjen Svensk ost på pizzan lyfter alla fördelar för miljö, företagande och jobb på landsbygden, livsmedelsförsörjning och djurvälfärd. Och du kan vara med.

Varför en kampanj om svensk ost på pizzan?

Genom att äta mer svenskt bidrar vi till ett öppet landskap med fina betesmarker och vi blir mindre beroende av importerad mat. Samtidigt stärker vi företag och jobb i landsbygder och kan njuta av säker mat från friska djur.

Osten är jätteviktig för svenska mjölkbönder och en av nycklarna för att säkra en bättre lönsamhet i det svenska lantbruket. Det i sig är en nödvändighet om vi i Sverige ska kunna förbättra vår försörjningsförmåga för livsmedel. Och mervärdena som vi får på köpet är många: djurvälfärd, jobb, pollinerande insekter, trygg och säker mat och levande landsbygder.

Vill du vara med i kampanjen Svensk ost på pizzan?

Då finns det två saker du ska göra. Ladda ner filmerna här nedan. Det finns fyra versioner. Använd vår hashtag #SvenskOstPåPizzan och lägg ut i dina kanaler. Självklart får du använda egna budskap som passar dig. Var med i pizzauppropet - tillsammans kan vi göra skillnad!

Den stora finalen ägde rum på Internationella pizzadagen som ligger på nyårdagen 1 januari 2023. Har du frågor? Kontakta Anna Hedberg på Landsbygdsnätverket

Här laddar du ner filmerna Svensk ost på pizzan

Svensk ost på pizzan 1,20 min - kvinnlig röst

Svensk ost på pizzan 1,20 min - manlig röst

Svensk ost på pizzan 28 sek - Visste du att det används 14 miljoner kilo ost per år på landets pizzerior?

Svensk ost på pizzan 28 sek - Visste du att vi äter en halv miljon pizzor varje dag i Sverige?

Informationsskylt Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster. - Vi använder svensk ost på pizzan med QR-kod

Ladda ner QR-koden som pdf Pdf, 9.1 kB, öppnas i nytt fönster. eller PNG Öppnas i nytt fönster.

Filmerna är fria att använda. Glöm inte #SvenskOstPåPizzan

Bra att veta: När du klickar på nedladdningslänken drar filmen igång. För att ladda ner dem hos dig måste du klicka på de tre små punkterna i höger hörn och välja ”ladda ner”.

Artiklar för mer infomation

Tre sorters pizza på vita tallrikar.

#SvenskOstPåPizzan – nu kör vi!


Konsumenters medvetenhet om ostens ursprung på restauranger har fram till nu varit låg – men kanske är en attitydförändring på gång? Det var i alla fall känslan efter vårens Ostfestival och Landsbygdsnätverket drar nu igång kampanjen #SvenskOstPåPizzan.

Läs hela artikeln Öppnas i nytt fönster.

Collage med tre bilder som visar pizza samt besökare vid Ostfestivalen.

Många vill betala mer för svensk ost på pizzan


Många svenska konsumenter är beredda att betala extra för att få svensk ost på sin pizza. Det visar en kundundersökning som Landsbygdsnätverket har genomfört. För att få mer ljus på frågan startar nu en kampanj inför internationella pizzadagen som infaller på nyårsdagen.

Läs hela artikeln Öppnas i nytt fönster.

Fokus på råvaran – Ostfestivalen


Det blev en manifestation över svensk ostkultur, dess bredd och alla de mervärden den medför. Samtidigt sätter den fingret på en viktig samhällsfråga: svensk livsmedelsförsörjningen och betydelsen av svenska råvaror och svensk mjölkproduktion.

Läs hela artikeln Öppnas i nytt fönster.

Svensk ost – för miljö, matförsörjning och jobb


Vi svenskar äter årligen 14 miljoner kilo pizzaost – och merparten av den är importerad. På Ostfestivalen lyftes den svenska osten med alla dess fördelar för miljö, företagande och jobb på landsbygden, livsmedelsförsörjning och djurvälfärd.

Läs hela artikeln Öppnas i nytt fönster.

Ökat intresse för svensk ost på pizzan


Många som har frågat efter köttets ursprung på restaurang fick upp ögonen för osten som råvara, och i förlängningen också kopplingen till den viktiga frågan om vår livsmedelsförsörjning.

Läs hela artikeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visst du att...
  • Vi äter en halv miljon pizzor varje dag i Sverige.
  • Det används 14 miljoner kg ost per år på landets pizzerior.
  • Det går åt 10 liter mjölk till 1 kg ost.
  • Den mesta osten som används på pizzan är importerad.
  • Om du ber om svensk ost på pizzan bidrar du till en stärkt livsmedelsförsörjning

Bakom initiativet stod Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Svenska råvaror i privata restauranger med representanter från Hushållningssällskapet, Länsstyrelserna och Jordbruksverket. Läs mer om Svenska råvaror i privata restauranger.

Publicerades