• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Podden Landet

Tack för tio år med Landet! Nu möts vi live

Efter tio år, 195 avsnitt och med över 600 gäster tackar Landet – podden bortom storstan för samtalen och för oss. Samma nyfikenhet lever nu vidare i Landsbygdsnätverket Live. Streamade sändningar på YouTube, LinkedIn och Facebook. Där du kan delta, ställa frågor och bidra i diskussionen.


Se vilka livesändningar som är på gång

Lyssna på poddavsnitten

Filtrera poddar

Kategori

  • Beredskap13
  • Fiske och vattenbruk3
  • Företagande1
  • Jordbruk2
  • Klimat och miljö3
  • Kultur2
  • Landsbygdsutveckling1
  • Mat och livsmedel7
  • Samhällsplanering1
  • Växtodling1

Område

  • Hållbara blå näringar3
  • Hållbara gröna näringar3
  • Landsbygdsutveckling och Leader1

Senast ändrad

  • Senaste året3
  • Mer än ett år sedan10
  • #192 Leader leder vägen – från idé till beredda bygder i kris och krig

    De senaste årens fokus på Sveriges behov av att stärka beredskapen har gjort att många vill dra sitt strå till stacken. Kommuner, regioner och länsstyrelser arbetar intensivt med frågan. Mitt i allt detta finns ytterligare en resurs: Leader. En metod som ger människor på landsbygderna möjlighet att själva utveckla sin bygd, och som i beredskapssammanhang blir en kugge i civilsamhällets maskineri.

    2025-09-23
  • #190 Sveriges nya beredskapslager - vad äter vi om kriget kommer?

    I ett samhälle där vi är beroende av att importera mycket av det som behövs för att kunna producera mat, där kan en kris snabbt bli något mer än bara ett störningsmoment det kan hota hela vår matförsörjning. Mot bakgrund av detta så har Jordbruksverket nu tagit fram konkreta förslag för hur Sverige kan bygga upp en livsmedelsberedskap så att det ska finnas mat på bordet även vid kriser och krig. Och målet är att säkra att vi alla då ska kunna få i oss 3 000 kalorier per person och dygn. Men hur ska det gå till?

    2025-06-03
  • #189 Så stärker Gröna Kluster Sveriges livsmedelsberedskap – innan krisen kommer

    Det börjar inte med en kris. Det börjar med samarbete och det är vad den nybildade ideella föreningen Gröna Kluster i Sverige vill fokusera på för att stärka vår livsmedelsberedskap. Vi pratar om vad som är nödvändigt för att vi - i fredstid – ska kunna säkra vår framtida försörjning så att vi kan agera snabbt i kristid. Gröna Kluster i Sverige vill koppla samman och utbilda kommuner, lantbrukare, måltidsverksamheter och beslutsfattare innan krisen kommer.

    2025-05-28
  • #182 Dags att fiska i våra egna vatten - om småskaligt fiske som beredskapsresurs

    Ett av våra viktiga livsmedel i Sverige är fisk men av alla fiskar som konsumeras här idag så importeras runt åttio procent. I tider som dessa, när livsmedelsberedskap hamnat i fokus, så menar många att det är hög tid att se till att en större andel i butikerna faktiskt är fångad i våra egna vatten. Men vad krävs för att fisket ska blomstra och bidra till både lokal ekonomi och nationell säkerhet? Och vilka möjligheter finns?

    2024-10-30
  • #176 I kris är mat ett vapen – om pelagisk fisk som resurs

    Av all fisk som svenska yrkesfiskare drar upp, så består runt 90 procent av så kallade pelagiska arter, alltså fiskar som simmar i stim ute i havet. Exempelvis sill, skarpsill, makrill och tobis. Men bara knappt hälften av den fisken äts av oss. Resten blir djurfoder till bland annat odlad lax. Men de senaste årens kriser, krig och pandemi har väckt frågan om det inte är dags att använda fisken till människoföda. Inte minst med tanke på att vi behöver förbättra vår livsmedelsberedskap i händelse av kris.

    2024-05-22
  • #173 Det hållbara livsmedelssystemet – hur ser det ut och hur når vi dit?

    Att vi får mat på bordet är beroende av att hela kedjan i livsmedelssystemet hänger ihop. Från lantbrukens produktion av råvaror, via processindustrin, handeln och hela vägen fram till oss konsumenter. Men på senare år har vi upptäckt att kedjan har glapp här och där. Covid-19-pandemin, extremväder och Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har uppdagat brister som behöver åtgärdas för att vi ska få ett hållbart livsmedelssystem och en stärkt livsmedelsberedskap. Men hur kan vi nå dit? Vad säger forskningen? Och vad kan svenskt lantbruk göra?

    2024-03-20
  • #164 Snabbmaten och beredskapen - kriser och nya matvanor

    Kan snabbmat spela en roll för att öka den svenska livsmedelsberedskapen? Livsmedelsförsörjningen har allt mer hamnat i fokus – med koppling till kris och krig, samhällets sårbarhet och beredskap. Att kunna producera den mat som behövs utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder är viktigt. Här kan även snabbmaten spela en roll. För hela 30 procent av den mat vi äter, äter vi på restaurang. Av restaurangmaten är en femtedel snabbmat - som hamburgare, falafel och korv med pommes frites.

    2023-08-30
  • #161 Vår beredskap är god - sjömat på krismenyn

    Vad ska vi äta i tider av kris och krig? Och på vilket sätt kan sjömaten bidra till Sveriges livsmedelsberedskap och det civila försvaret? Varje år produceras cirka 12 000–15 000 ton sjömat inom vattenbruket. Det landas åtskilliga tusen ton inom både det kustnära fisket och havsfisket. Så varför tas den blå näringen inte lika ofta med i beredskapsplanerna som andra livsmedel?

    2023-05-24
  • #157 Spelar det någon roll - Restaurangmat ur ett beredskapsperspektiv

    I oroliga tider hamnar svensk livsmedelsförsörjning högt på agendan. Det är viktigt att producera den mat vi behöver utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder. En tredjedel av maten vi äter, äter vi på restaurang. Vilken roll kan då landets restauranger spela för att öka den svenska matproduktionen? Och hur kan branschen i större utsträckning bidra till vår krisberedskap?

    2023-02-08
  • #143 Anna-Caren Sätherberg - ministern om beredskapen i Sveriges landsbygder

    Världsläget har förändrats drastiskt efter Rysslands invasion av Ukraina. Helt plötsligt blev frågan om Sveriges beredskap mer aktuell än någonsin. Så hur god är egentligen beredskapen i våra landsbygder? Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg svarar på era frågor.

    2022-05-11
Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram