• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Podden Landet

Tack för tio år med Landet! Nu möts vi live

Efter tio år, 195 avsnitt och med över 600 gäster tackar Landet – podden bortom storstan för samtalen och för oss. Samma nyfikenhet lever nu vidare i Landsbygdsnätverket Live. Streamade sändningar på YouTube, LinkedIn och Facebook. Där du kan delta, ställa frågor och bidra i diskussionen.


Se vilka livesändningar som är på gång

Lyssna på poddavsnitten

Filtrera poddar

Kategori

  • Beredskap7
  • Finansiering och EU-stöd3
  • Fiske och vattenbruk4
  • Forskning1
  • Företagande11
  • Handel och marknad3
  • Innovation och utveckling2
  • Jordbruk1
  • Klimat och miljö11
  • Kultur3
  • Mat och livsmedel35
  • Politik och program3
  • Unga3
  • Växtodling1

Område

  • Hållbara blå näringar3
  • Hållbara gröna näringar7

Senast ändrad

  • Senaste året2
  • Mer än ett år sedan33
  • #155 Geografiska matvarumärken - smaken av framgång

    Visste du att lukt och smak är våra äldsta sinnen? På dem vi bygger våra minnen och känslor. Geografiska matvarumärken är matvaror som förknippas med olika platser. Som Västerbottenost, Hönökaka, Kalix löjrom och Hernö gin. Närproducerade livsmedel blir allt mer populära. Och de är en outnyttjad potential för Sveriges olika landskap. Men hur kan vi arbeta för att utveckla fler svenska, regionala matvarumärken?

    2022-12-14
  • # 154 Sjömat som julmat – gamla traditioner och framtida frestelser

    Att äta julbord är en gammal tradition. Och vad vi upplever som julklassiker har så klart ändrats genom historien. Så hur är det med mat från hav och sjöar. Varför äter vi inte lika mycket fisk till jul som vi gjorde förr? Eller är det så att sjömaten faktiskt är på väg tillbaka. Skulle gädda, brax och blåmusslor - eller varför inte sjöpungsbullar, kunna bli framtidens måsten som julmat?

    2022-12-01
  • #153 Fler svenska råvaror på restaurang – det här visste du inte om grossisternas roll

    De är mellanhanden som vi matkonsumenter inte alltid tänker på: grossisterna. De som köper in råvaror från livsmedelsproducenter och säljer vidare till restaurang och café. En viktig länk i kedjan från jord till bord. Men hur fungerar egentligen det svenska grossistledet? Kan stora och små grossister komplettera varandra? Och vad behövs för att fler svenska råvaror ska nå ut på tallriken?

    2022-11-23
  • #132 Äta för att gynna biologisk mångfald

    Hur kan vi gynna den biologiska mångfalden genom det vi lägger på tallriken? Ofta pratar man om att vi måste äta mer klimatsmart och miljövänligt och att vi framförallt måste äta mindre kött och mer vegetariskt. Men är det verkligen så enkelt?

    2021-10-13
  • #131 Mer svenska råvaror på restauranger - hållbara livsmedelssystem

    Coronapandemin har gjort stora avtryck i våra matvanor. En effekt är att konsumtionen av svenska produkter har ökat. Allt fler vill äta svenskt kött och svenskodlade grönsaker. Men på restaurangerna, där en stor del av våra måltider äts, är det bara en femtedel av allt kött som serveras som är svenskt.

    2021-09-22
  • #128 Nya centrumbildningar ska utveckla svensk livsmedelsproduktion

    Intresset för att producera och konsumera mat mer hållbart i Sverige är stort. 2020 beviljade det statliga forskningsrådet Formas 192 miljoner kronor till fyra så kallade tvärvetenskapliga centrumbildningar för just ökad hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Det ska vi höra mer om i denna podd.

    2021-08-11
  • #127 Rötmånad - så äter du hållbart

    Rötmånad! Vi är nu på väg in i den del av året då matens hållbarhet är betydligt sämre. Mer mat slängs och fler drabbas av matförgiftning. För att minska både svinn och sjukdomar är det viktigt att sommarmaten hanteras rätt. Så vad är egentligen hållbar livsmedelshantering under rötmånaden - vad kan vi göra för att undvika onödigt svinn och att bli sjuka?

    2021-06-30
  • #124 Nybyggarna - om unga entreprenörer i landsbygderna

    Vem har inte nån gång drömt om att starta eget? Och om man vill bo och verka i en landsbygd kan just egenföretagande vara det som gör det möjligt. Men hur är det att som ung starta utanför tätort? Hur tänker man och hur vågar man?

    2021-04-28
  • #115 Uppdrag vildsvin - är köttet en outnyttjad resurs

    De bökar och river upp såväl känslor som marken – vildsvinen. Många är överens om att djuren, som förökar sig i rekordfart ute i skogarna, är en outnyttjad resurs. Så varför hamnar inte mer vildsvinskött från de svenska skogarna på våra tallrikar?

    2020-09-21
  • #111 Vår tids kanariefåglar - om vikten av bin och pollinering

    Pollinerande insekter som bin och humlor har en stor inverkan på naturens ekosystem och vår matproduktion. Men många bisorter är rödlistade och de har svårt att hitta nektar och pollen från blommande växter. Så hur underlättar vi för naturens egna tjänstemän?

    2020-07-22
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram