• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Podden Landet

Tack för tio år med Landet! Nu möts vi live

Efter tio år, 195 avsnitt och med över 600 gäster tackar Landet – podden bortom storstan för samtalen och för oss. Samma nyfikenhet lever nu vidare i Landsbygdsnätverket Live. Streamade sändningar på YouTube, LinkedIn och Facebook. Där du kan delta, ställa frågor och bidra i diskussionen.


Se vilka livesändningar som är på gång

Lyssna på poddavsnitten

Filtrera poddar

Kategori

  • Beredskap3
  • Finansiering och EU-stöd1
  • Forskning4
  • Företagande6
  • Innovation och utveckling1
  • Jordbruk3
  • Jämställdhet och inkludering2
  • Klimat och miljö5
  • Landsbygdsutveckling2
  • Leader1
  • Mat och livsmedel7
  • Politik och program1
  • Samhällsplanering1
  • Skola och utbildning1
  • Trädgårdsnäring1
  • Unga6
  • Växtodling1

Område

  • Gröna kluster1
  • Hållbara gröna näringar17
  • Landsbygdsutveckling och Leader2

Senast ändrad

  • Senaste månaden1
  • Senaste året3
  • Mer än ett år sedan14
  • #195 Vem får ta plats på åkern – om jämställdhetens roll i framtidens jordbruk

    Jordbruket är en framtidsbransch. Men det behövs fler som vill och kan arbeta här. Och hur löser man det? Skulle en ökad jämställdhet kunna vara en nyckel? Hör om vad ett mer jämställt jordbruk kan innebära för livsmedelsproduktionen, för innovationskraften och för hela samhället.

    2025-11-25
  • #190 Sveriges nya beredskapslager - vad äter vi om kriget kommer?

    I ett samhälle där vi är beroende av att importera mycket av det som behövs för att kunna producera mat, där kan en kris snabbt bli något mer än bara ett störningsmoment det kan hota hela vår matförsörjning. Mot bakgrund av detta så har Jordbruksverket nu tagit fram konkreta förslag för hur Sverige kan bygga upp en livsmedelsberedskap så att det ska finnas mat på bordet även vid kriser och krig. Och målet är att säkra att vi alla då ska kunna få i oss 3 000 kalorier per person och dygn. Men hur ska det gå till?

    2025-06-03
  • #189 Så stärker Gröna Kluster Sveriges livsmedelsberedskap – innan krisen kommer

    Det börjar inte med en kris. Det börjar med samarbete och det är vad den nybildade ideella föreningen Gröna Kluster i Sverige vill fokusera på för att stärka vår livsmedelsberedskap. Vi pratar om vad som är nödvändigt för att vi - i fredstid – ska kunna säkra vår framtida försörjning så att vi kan agera snabbt i kristid. Gröna Kluster i Sverige vill koppla samman och utbilda kommuner, lantbrukare, måltidsverksamheter och beslutsfattare innan krisen kommer.

    2025-05-28
  • #183 Växla till grönt – yrkesbyte och livslångt lärande inom gröna näringarna

    Har du någon gång övervägt att byta yrkesbana, kanske till en karriär inom de gröna näringarna? Här är behovet av kompetens stort, och branschen söker både unga talanger och de som vill ta steget till ett nytt yrke senare i livet. Det finns många vägar in i det gröna näringslivet – från universitet och yrkeshögskolor till fortbildningskurser och entreprenörskap. Eller varför inte genom den praktiska lära-genom-att-göra-skolan? Vi fokuserar på livslångt lärande och möjligheterna för alla som drömmer om en nystart i en grönare bana.

    2024-11-20
  • #181 Vi bor kvar eller drar – om att möta upp ungas engagemang

    Att unga ska vilja och kunna bo i olika landsbygder är en viktig framtidsfråga i hela Sverige. Men vad behövs för att det ska bli så? Och vad säger forskningen om vilka faktorer som faktiskt spelar in? I detta avsnitt av Landet träffar vi både några som jobbar med att öka ungas möjligheter att stanna kvar i - eller flytta till - platser utanför tätorterna och en som forskat på vad som spelar roll för ungas beslut att lämna eller bli kvar i landsbygderna.

    2024-10-09
  • #180 Landsbygdsutveckling för och av unga - Young Leader Forum

    Är det svårt att få de under trettio att ta en aktiv roll i att forma framtiden för sina landsbygder? I somras hölls den allra första omgången av nätverket Young Leader Forum som organisationen Leader Youth Community står bakom. Över 200 unga deltagare från 26 EU-länder var med för att hitta vägar att öka engagemanget. Hur kan fler vara med och påverka? Och finns det utmaningar som unga stöter på när de vill engagera sig? 

    2024-09-18
  • #178 Gröna kluster - tillsammans förändrar vi Sveriges landsbygder

    Gröna kluster är en slags regionala utvecklingshubbar för de gröna näringarna. Det finns en rad kluster runtom i Sverige. Det de alla har gemensamt är att där samlas bland andra lantbrukare, forsknings- och innovationscenter, utbildningar och teknikutvecklare för att nämna några. Och klustrens främsta mål är att hitta nya lösningar och att skapa konkurrenskraft i det gröna näringslivet. Så hur fungerar de gröna klustren och vilken roll spelar de för framtidens hållbara samhälle?

    2024-06-12
  • #175 Landsbygdernas framtid är Sveriges framtid- om landsbygdspolitiken

    Landsbygdernas utveckling är avgörande för hela Sveriges framgång. Regeringen har bestämt sig för att se över och uppdatera den nationella landsbygdspolitiken. I detta avsnitt vill vi veta mer om varför det behövs en samlad översyn och vad regeringen vill åstadkomma med den. Är det några möjligheter som öppnats som inte var lika tydliga förut? Och vilka är utmaningarna?

    2024-05-02
  • #174 Smaka Sverige - om skyddade EU-beteckningar av svenska produkter

    Vad har Kalix löjrom, Wrångebäcksost och Skedvi Bröd gemensamt? Jo, de är några av de 21 produkter i Sverige som fått en för företag mycket eftertraktad så kallad skyddad EU-beteckning. En sådan som till exempel champagne från distriktet Champagne i Frankrike har. Men vad mer exakt är en skyddad EU-beteckning egentligen? Och vad har den för betydelse för producenterna, för landsbygdsutveckling och för oss konsumenter?

    2024-04-10
  • #173 Det hållbara livsmedelssystemet – hur ser det ut och hur når vi dit?

    Att vi får mat på bordet är beroende av att hela kedjan i livsmedelssystemet hänger ihop. Från lantbrukens produktion av råvaror, via processindustrin, handeln och hela vägen fram till oss konsumenter. Men på senare år har vi upptäckt att kedjan har glapp här och där. Covid-19-pandemin, extremväder och Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har uppdagat brister som behöver åtgärdas för att vi ska få ett hållbart livsmedelssystem och en stärkt livsmedelsberedskap. Men hur kan vi nå dit? Vad säger forskningen? Och vad kan svenskt lantbruk göra?

    2024-03-20
Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram