Landsbygdsnätverket
En man och en kvinna sitter och pratar med varandra på en buss.

Leaderbussen Tornedalen

Leader Tornedalen och fiskeområde Tornedalen Haparanda Skärgård gick samman för att arrangera en tur med Leaderbussen. Och de var noggranna med urvalet om vilka som skulle få en inbjudan.

- Detta var ingen konferens för vem som helst. Därför var det viktigt att tydligt motivera varför vi ville att de som fick en personlig inbjudan skulle vara med, säger Kerstin Sipola, verksamhetsledare för Tornedalen 2020.

Kerstin Sipola utanför bussen.

Kerstin Sipola.

Turen gick genom Tornedalen från Haparanda i söder till Kurkkio i norr men många av deltagarna hade rest ännu längre för att kunna delta. Leaderområdet är stort och Kerstin Sipola funderade länge på hur man skulle lägga den bästa rutten för dagsturen. Till slut blev det ändå nödvändigt att planera in för gemensamma anslutningsbilar och deltagarna fick helt enkelt stiga på längs vägen under de första 18 milen.

Engagemanget var på topp

Leaderbusen i Tornedalen tog deltagarna genom en lärorik och inspirerande resa och de hann med många besök. Stoppen gjordes i Kolektivet i Kurkkio, Lapland Guesthouse i Kangos, Tomtemagasinet i Juhonpieti och Kolmilan i Norra Kengis. I Kangos intogs också en riktigt Tornedalsk måltid medan det berömda arktiska ljuset bäddade in byn på ett magiskt sätt.

Eftersom långa stunder spenderades i bussen fanns möjlighet till flera rappa, inspirerande fördrag som följdes av engagerade diskussioner mellan deltagarna. Varje minut av resan var genomtänkt och varje programdeltagare var väl förberedd, vilket bidrog till ett toppbetyg i utvärderingen.

Fånga upp synpunkter

-Vi använde oss av diskussionspassen i bussen för att fånga upp synpunkter och tankar från alla. Det blev både roligt och entusiasmerande. Vi var också väldigt hårda med att alla skulle byta samtalspartner vid varje ny fråga, säger Kerstin.

Det råd hon vill skicka med till andra som vill genomföra en tur med Leaderbussen är att lägga rejält med tid på planeringsarbetet.

- Det är A och O, säger hon.