Grundskola, Verksamhetsövergripande • Västra Götalands län
När personalen kommer till köket finns varorna redan på plats, levererade under kvällen och natten. Att varorna redan finns på plats leder till mindre stress och färre avbrott under arbetsdagen.
Som ett led i att nå ett mer effektivt och klimatsmart transportsystem testades under tre veckor, hösten 2022, att ett antal offentliga kök i Göteborg fick sina varuleveranser kvälls- och nattetid. Projektet syftar till bättre nyttjande av fordon och vägnät genom utökade leveranstider. Det syftar också till en säkrare skolgårdsmiljö och mer effektivt arbete i köken, när personalen slipper avbrott för att ta emot varor under arbetsdagen.
Innan projektet drog igång höll vi förmöten där grossisten, grundskoleförvaltningen och Business Region Göteborg deltog. Vid dessa möten kartlades grundförutsättningarna och gjordes riskanalyser, gällande till exempel ljudnivåer/risk för buller samt larmsituationen.
16 skolor valdes ut att ingå i piloten och fick sedan under tre veckor sina leveranser på kvällen eller natten före ordinarie leveransdag. Enhetscheferna för de aktuella köken var involverade i arbetet inför piloten och under själva piloten hölls regelbundna avstämningar för att se hur det hela fungerade.
Pilotprojektet var ett samarbete mellan grundskoleförvaltningen, enhetschef kök, grossisten Martin & Servera, Business Region Göteborg och trafikkontoret.
Sammanfattningsvis var det ett positivt utfall av pilotprojektet. Alla parter var nöjda.
Leveranserna/varorna fanns på plats på morgonen när kökspersonalen kom och det behövde därmed inte bli något avbrott för att ta emot varor under dagen. Chaufförerna hos grossisten utförde temperaturkontrollen av varorna och ställde in dem/hela buren i kylrummet vid leveransen. Om en leverans inte lyckades på kvällen kom den i stället dagen efter och ofta fick köket information om det.
Det är lättare att planera arbetsdagen när man vet när varorna kommer/att de är på plats. Personalen slipper oro för att leveranserna fastnar i trafiken och blir försenade och det blir mindre stress på morgonen.
Det var problem med larmet på vissa enheter, vilket gjorde att några skolor fick utgå ur projektet.
Utvärderingen var i stort positiv från alla parter, vilket har lett till att vi kommer fortsätta med det här arbetssättet. Piloten pågick bara i tre veckor och det tar tid att ställa om till ett nytt arbetssätt. En negativ punkt som framkom i utvärderingen var att något kök upplevde att arbetssättet försvårar möjligheten att ta emot extra beställningar.
Kvällsleveranserna har återinförts på de skolor som ingick i piloten och fler kök har också börjat få varor på kvällarna. Vi kommer successivt skala upp och sprida detta nya arbetssätt till fler leveransställen.
Grundskoleförvaltningen Göteborg stad
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post