• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Kockmus och frysdrake väcker nyfikenhet på hållbar mat
Kollage med bilder på kockmusen Ratitas restaurang och miniatyrer av maträtter
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Kockmus och frysdrake väcker nyfikenhet på hållbar mat

Förskola • Stockholms län

Genom måltidspedagogik blir förskolebarn medvetna om hur mat påverkar hälsa och klimat.

Vårt mål

Att på ett roligt och intressant sätt prata med barnen om hållbarhetsfrågor kopplat till maten de äter och att öka barnens delaktighet kring måltiderna.

Så gjorde vi

Jag har skapat några magiska väsen som har flyttat in på förskolan. I matsalen, bredvid mjölkbaren, bor kockmusen Ratita som driver en musrestaurang på kvällarna när förskolan är stängd. Hon serverar samma mat som förskolebarnen får. Jag har fått en ny hobby; jag gör miniatyrer av grönsaker, maträtter och köksredskap i fimolera, som Ratita har i sin restaurang.

Kockmusen skriver brev till förskolebarnen och frågar saker eller ber om råd. Till exempel kan hon berätta att hennes matgäster inte vill äta grönsaker – och fråga barnen vad hon ska göra för att få matgästerna att äta bättre. Tillsammans med pedagogerna får barnen klura och diskutera för att kunna besvara kockmusens frågor, som de tar på stort allvar. Hade jag bara stått och berättat för barnen om varför det är viktigt att äta grönsaker hade många snabbt tappat fokus, men genom brevväxlingen med kockmusen blir barnen engagerade.

Kockmusens bistro med minatyrer av maträtter, köksredskap och inredning.

Kockmusen Ratita har sin bistro där förskolebarnen hämtar mjölk och vatten.

I kökets frysrum bor frysdraken Rimfrost. Barnen kan komma ut i köket och lyssna på hur hon väser. Draken är osynlig, så de kan de inte se henne men de kan plocka drakfjäll – i form av lila, glänsande tygbitar. Frysdrakens uppgift är att hjälpa barnen att våga gå ut i köket. Jag vill att de ska känna att de får komma ut i köket precis när de vill. En del barn är först jätteblyga, men när de följt med och tittat efter frysdraken några gånger så händer något. Det finns barn som först inte ens vågat ta ögonkontakt men som nu pratar obesvärat. Frysdraken skriver brev ibland, men om andra saker än kockmusen – till exempel frågar hon hur människor gjorde för att bevara mat förr i tiden när det inte fanns frys? Barnen har på eget initiativ utökat antalet drakar på förskolan, så nu finns också en sopdrake, en vattendrake och en ugnsdrake.

I matsalen finns även ett bibliotek med böcker, pussel och spel om grönsaker och mat. De barn som äter upp snabbt kan låna något från biblioteket och sätta sig i en annan del av matsalen, så får de barn som äter långsamt ro att äta upp.

Samarbeten

Jag har ett gott samarbete med pedagogerna och rektorn. Det är inskrivet i arbetsplanen att vi ska jobba med måltidspedagogik.

Ett miniatyrskåp i kockmusen Ratitas restaurang

Resultat

Barnen är medvetna om att det är positivt för klimatet och hälsan att äta växtbaserad mat och grönsaker. Och de äter jättebra! Många barn vill komma ut i köket och hälsa på frysdraken varje dag.

På Almarevägens förskola serveras vegetarisk mat tre dagar i veckan, fisk en dag och kött en dag per vecka. Föräldrarna är positiva till maten som serveras och ger god respons. Ett föräldrapar berättade att av deras tre barn är det bara barnet som går på Almarevägen som tycker om grönsaker och vill äta det hemma.

Matsvinnet är lågt och har minskat efter att matsalen fick ett bibliotek. Istället för att slänga mat känner fler barn som äter långsamt att de nu har tid att äta upp, när kompisar som äter snabbare inte sitter och tittar på dem.

Utmaningar

Att få tiden att räcka till måltidspedagogiken är en utmaning. En annan är det motstånd mot vegetarisk förskole- och skolmat som sprids i bland annat sociala medier – men när barnen på förskolan och deras föräldrar uppskattar vegetarisk mat kan de ge en annan bild och bli ambassadörer för hållbar mat.

Våra tankar framåt

Jag vill jobba mer med måltidspedagogik och utveckla arbete med sapere-metoden. Jag vill också dela mina erfarenheter till andra i närheten, så att fler förskolekockar vågar servera mer vegetarisk och klimatanpassad mat. Under en period då förskolan har byggts ut har jag inte kunnat odla, men nu vill jag komma igång med odlingen igen.

Läs mer

Almarevägens förskola finns på Instagram: @almarekoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @almarevagenskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi har lämnat en erfarenhet till! Kokbok med favoriträtter inspirerar till hållbara vanor

Vi som lämnat erfarenheten

Almarevägens förskola, Järfälla kommun

Anna-Karin Ris, kock

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter