• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap41
  • Finansiering och EU-stöd1
  • Fiske och vattenbruk9
  • Företagande3
  • Handel och marknad2
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling1
  • Jordbruk4
  • Klimat och miljö4
  • Kommunikation1
  • Kultur2
  • Landsbygdsutveckling3
  • Leader2
  • Mat och livsmedel11
  • Politik och program1
  • Samhällsplanering1
  • Skog och skogsbruk1
  • Turism och besöksnäring1
  • Växtodling1

Område

  • AKIS och EIP-Agri1
  • Hållbara blå näringar5
  • Hållbara gröna näringar6
  • Landsbygdsutveckling och Leader3

Typ

  • Poddavsnitt13

Senast ändrad

  • Senaste året29
  • Mer än ett år sedan12
  • #176 I kris är mat ett vapen – om pelagisk fisk som resurs

    Av all fisk som svenska yrkesfiskare drar upp, så består runt 90 procent av så kallade pelagiska arter, alltså fiskar som simmar i stim ute i havet. Exempelvis sill, skarpsill, makrill och tobis. Men bara knappt hälften av den fisken äts av oss. Resten blir djurfoder till bland annat odlad lax. Men de senaste årens kriser, krig och pandemi har väckt frågan om det inte är dags att använda fisken till människoföda. Inte minst med tanke på att vi behöver förbättra vår livsmedelsberedskap i händelse av kris.

    2024-05-22
  • Kommuner höjer sin beredskap genom lokala livsmedelsinköp

    Eva Sundberg, sakkunnig mat och måltider vid Jordbruksverket och projektledare för MATtanken, blev intervjuad av radio P4 Kristianstad om hur offentliga måltider jobbar med beredskapsfrågan.

    2024-05-19
  • #173 Det hållbara livsmedelssystemet – hur ser det ut och hur når vi dit?

    Att vi får mat på bordet är beroende av att hela kedjan i livsmedelssystemet hänger ihop. Från lantbrukens produktion av råvaror, via processindustrin, handeln och hela vägen fram till oss konsumenter. Men på senare år har vi upptäckt att kedjan har glapp här och där. Covid-19-pandemin, extremväder och Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har uppdagat brister som behöver åtgärdas för att vi ska få ett hållbart livsmedelssystem och en stärkt livsmedelsberedskap. Men hur kan vi nå dit? Vad säger forskningen? Och vad kan svenskt lantbruk göra?

    2024-03-20
  • #164 Snabbmaten och beredskapen - kriser och nya matvanor

    Kan snabbmat spela en roll för att öka den svenska livsmedelsberedskapen? Livsmedelsförsörjningen har allt mer hamnat i fokus – med koppling till kris och krig, samhällets sårbarhet och beredskap. Att kunna producera den mat som behövs utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder är viktigt. Här kan även snabbmaten spela en roll. För hela 30 procent av den mat vi äter, äter vi på restaurang. Av restaurangmaten är en femtedel snabbmat - som hamburgare, falafel och korv med pommes frites.

    2023-08-30
  • #161 Vår beredskap är god - sjömat på krismenyn

    Vad ska vi äta i tider av kris och krig? Och på vilket sätt kan sjömaten bidra till Sveriges livsmedelsberedskap och det civila försvaret? Varje år produceras cirka 12 000–15 000 ton sjömat inom vattenbruket. Det landas åtskilliga tusen ton inom både det kustnära fisket och havsfisket. Så varför tas den blå näringen inte lika ofta med i beredskapsplanerna som andra livsmedel?

    2023-05-24
  • #157 Spelar det någon roll - Restaurangmat ur ett beredskapsperspektiv

    I oroliga tider hamnar svensk livsmedelsförsörjning högt på agendan. Det är viktigt att producera den mat vi behöver utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder. En tredjedel av maten vi äter, äter vi på restaurang. Vilken roll kan då landets restauranger spela för att öka den svenska matproduktionen? Och hur kan branschen i större utsträckning bidra till vår krisberedskap?

    2023-02-08
  • #143 Anna-Caren Sätherberg - ministern om beredskapen i Sveriges landsbygder

    Världsläget har förändrats drastiskt efter Rysslands invasion av Ukraina. Helt plötsligt blev frågan om Sveriges beredskap mer aktuell än någonsin. Så hur god är egentligen beredskapen i våra landsbygder? Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg svarar på era frågor.

    2022-05-11
  • #89 Packa lådan och lär känna grannen - om prepping och krisberedskap

    Hur klarar vi oss vid en kris? Hur står sig landsbygderna kontra staden? Och varför är det så viktigt att lära känna sina grannar? Det, och fler konkreta tips, får ni i del två av vår miniserie om krisberedskap där popcorn lite otippat hamnar högt upp på listan till prepperlådan. Lyssna gärna på #88 När kommer krisen, som är den första delen av dessa två.

    2019-07-31
  • #88 När kommer krisen? – om prepping och krisberedskap

    I Sverige har vi haft fred i drygt 200 år. Och även om vi har fått känna av konsekvenserna av två världskrig, stormar och torka har vi varit förskonade från stora katastrofer. Så hur skulle det gå för oss vid en större kris? Hur väl står sig landsbygden kontra staden? Första avsnittet av två om krisberedskap, så kallad prepping.

    2019-07-17
  • #61 Hur länge räcker maten - egentligen? – om krisberedskap

    I detta avsnitt fördjupar sig Landet i varför vi kommer att få svårt med matproduktionen om kriget eller krisen kommer. Finns det någon som helst chans att producera den mat vi behöver inom landets egna gränser? Och vem av våra gäster kommer egentligen att klara sig bäst under en kris. Lantbrukaren, jägaren eller friluftsmänniskan? Samtalet bjuder också på förslag på vad du och jag kan göra för att öka vår egen och samhällets krisberedskap.

    2018-06-28
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram