• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap4
  • Djur4
  • Energi3
  • Finansiering och EU-stöd9
  • Fiske och vattenbruk7
  • Forskning3
  • Företagande14
  • Handel och marknad4
  • Idrott och hälsa1
  • Innovation och utveckling16
  • Jordbruk17
  • Jämställdhet och inkludering1
  • Klimat och miljö131
  • Kommunikation1
  • Kultur3
  • Landsbygdsutveckling5
  • Leader4
  • Mat och livsmedel25
  • Politik och program9
  • Rennäring1
  • Trädgårdsnäring3
  • Turism och besöksnäring1
  • Unga3
  • Växtodling4

Område

  • AKIS och EIP-Agri4
  • Hållbara blå näringar4
  • Hållbara gröna näringar54
  • Landsbygdsutveckling och Leader4

Typ

  • EIP-projekt12
  • Poddavsnitt29

Senast ändrad

  • Senaste månaden3
  • Senaste året11
  • Mer än ett år sedan120
  • Vardagstips och insatser för att minska matsvinnet

    Hushållen slänger 75 procent av det totala livsmedelsavfallet. Matsvinn uppstår dock i hela livsmedelskedjan; i butiker, restauranger, storkök och vid livsmedelsproduktion. Den Internationella matsvinnsdagen är ett tillfälle att uppmärksamma hur vi på olika sätt kan bidra till att maten ska hamna i magen och inte i soporna.

    2023-09-29
  • Bättre och effektivare styrning av klimatet i växthus

    På grund av de olika årstiderna i Sverige går det åt mycket energi för att värma upp växthus under den kalla delen av året. Genom projektet “Bättre och effektivare styrning av klimatet i växthus”, som fått innovationsstöd från EIP-Agri, har man hittat en teknik att värma upp – och även vid behov kyla ner – växthus med hjälp av industriell spillvärme.

    2023-09-01
  • Svenska kulturgrödor kan bli ett näringsrikt och hållbart alternativ till kött

    Vi bör odla mer av det vi själva äter och ta till vara på det svenska kulturarvet. Det menar företaget och nätverket Nordisk Råvara vars ambition är att minska livsmedelsimporten och öka den inhemska odlingen. Genom innovationsstöd från EIP-Agri har man bland annat kunnat ta fram en vegansk formbar färs, helt tillverkad av svenskodlade grödor.

    2023-06-20
  • Bortsorterade musslor som foder ger bättre ägg

    Företaget Musselfeed gör musselpulver och musselmjöl av bortsorterade musslor. De näringsrika produkterna kan sedan användas både som livsmedel och miljösmart foder, bland annat till fjäderfä .

    2023-05-30
  • Bildreportage: Nätverkande i fokus på lyckat EU-möte i Malmö

    Framgångsrikt miljöarbete inom ramen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik var temat under två hektiska dagar i maj. Mer än 80 delegater från 24 medlemsländer hade samlats på mötet som anordnades av Landsbygds- och infrastrukturdepartementet tillsammans med Landsbygdsnätverket – inom ramen för Sveriges ordförandeskap i EU:s råd.

    2023-05-30
  • Innovationsprojekt för minskade utsläpp och kolinlagring

    Projektet "Svensk klimatkompensation - jordbruket som kolsänka“ har fått stöd för att göra det möjligt att klimatkompensera genom ökad kolinlagring i svensk jordbruksmark. – Det är inte själva metoden som är ny, utan att vi satt ihop det i ett program och gjort olika paket där jordbrukare kan få ersättning för kolinlagrande jordbruksmetoder. Och, att vi har en teknisk plattform där vi kan hantera detta, säger projektledaren Lova Brodin.

    2023-05-08
  • Vi jobbar både med att minska utsläppen och lagra in kol i marken

    Projektet "Svensk klimatkompensation - jordbruket som kolsänka“ har fått stöd för att göra det möjligt att klimatkompensera genom ökad kolinlagring i svensk jordbruksmark. – Det är inte själva metoden som är ny, utan att vi satt ihop det i ett program och gjort olika paket där jordbrukare kan få ersättning för kolinlagrande jordbruksmetoder. Och, att vi har en teknisk plattform där vi kan hantera detta, säger projektledaren Lova Brodin.

    2023-04-02
  • Hallå där, Else-Marie Mejersjö

    Du jobbar på Jordbruksverket, med flera av de 1-åriga miljö- och klimatersättningar som finns att söka för jordbrukare från i år. Ersättningarna syftar till att nyttja växtnäringen effektivt, lagra in kol i åkermarken och förbättra markstrukturen.

    2023-03-07
  • Vilka målsättningar finns kring ekologisk produktion och konsumtion?

    Det finns mål i Europa och Sverige för ekologisk produktion och konsumtion.

    2023-03-01
  • #158 Att vara (r)eko – om unga ekologiska lantbrukare

    Sverige tillhör de länder som har störst andel ekologisk jordbruksmark, högst andel ekologisk konsumtion per capita, tillsammans med världsrekord att servera ekologisk mat i offentliga kök. Ekologiska lantbrukare är oftast yngre och har större gårdar än resten av lantbrukarkåren. Så vad driver unga bönder att välja eko? Vad krävs för att de ska kunna fortsätta och vad tänker de om framtiden när det krisar både ekonomiskt och klimatmässigt?

    2023-03-01
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram